Асад Лапш: криза спонукає аграріїв вибирати ефективну техніку

В Україні не тільки ожили, але й суттєво збільшилися продажі сільгосптехніки. Якою технікою цікавляться вітчизняні аграрії та які критерії для них є визначальними при виборі, в ексклюзивному інтерв’ю  для AgroNews.ua розповів генеральний директор «КУН-Україна» Асад Лапш під час міжнародних виставок «Зернові технології», Agro Animal Show та «Фрукти. Овочі. Логістика».
Agronews.ua: Імпортери стверджують, що український ринок сільськогосподарської техніки на сьогоднішній день є найперспективнішим та динамічним. Чи згодні у KUHN з цим твердженням?
Асад Лапш: В минулому році український ринок після кризи почав відновлюватися. Загалом, 2016-й став рекордним за придбанням сільгосптехніки, а обсяги продажів зросли в 2,5 рази. Можна упевнено говорити про те, що Україна показує найстабільнішу динаміку у придбанні сучасної сільгосптехніки. Адже в Україні фактично немає жодного господарства – ні великого, ні дрібного, – де належної техніки є вдосталь. Тому коли багато інвесторів «притихли» і мало що очікували від глибоко-кризового українського ринку, компанія «КУН-Україна» навпаки закріплювала свою присутність: розширювала представництва, сервісні служби, збільшила кількість навчань і тренінгів. Компанії вдалось випередити динаміку ринку і це дало свої результати. Компанія «КУН-Україна» оптимістично налаштована на сезон, який розпочався, адже компанія отримала багато замовлень на сільгосптехніку, а по деяким позиціям попит навіть перевищує пропозицію.
Agronews.ua: Хто сьогодні більше купує техніку: агрохолдинги або малі та середні фермерські господарства?
Асад Лапш: Зараз купують всі. Покупці свідомі того, що мусять осучаснювати, оптимізувати свої агрегати У 2014 році невеликі сільгосппідприємства продовжували купувати техніку. Агрохолдинги, напевно, більше відчувають вплив  кризових явищ, так як  багато в чому їх інвестиції залежать від наявності капіталу у банків, лізингових компаній. У той час, у невеликих підприємствах є власний капітал, вони купують ту техніку, яка необхідна в господарстві. Сьогодні банки і лізингові компанії відновили свою роботу, тому і агрохолдинги, і малі та середні сільгосппідприємства почали оновлювати свій парк техніки. Тут велике значення відіграє також таке поняття, як відкладений попит. Якщо багато років аграрії не купували техніку через кризу, то сьогодні купують і ті і інші. Що характерно і на що б хотілося звернути особливу увагу, кожен раз, кризові явища дуже сильно впливають на собівартість товару, і відповідно на прибуток. Тому в будь-якому бізнесі, і в сільському господарстві в тому числі, виробник починає шукати більш продуктивну, більш довговічну, просту в експлуатації техніку, яка йому дозволить знизити собівартість продукції. Це дуже тішить, так як це саме сегмент KUHN. Ми не виробляємо дешеву техніку, яка послужить рік або два, ми виробляємо технологічну, продуктивну, інноваційну, економічну в експлуатації.
Agronews.ua: Це відповідає народній приказці: «Я не настільки багатий, щоб купувати дешеве».
Асад Лапш: Саме так. Українські аграрії стали добре розуміти вислів «Скупий платить двічі». І це стосується будь-якої сфери, не тільки техніки, а й насіння, кормів, добрив. Я б сказав, що це позитивний ефект від кризи, адже сільгоспвиробник переконаний, що краще купити надійну техніку, яка допоможе знизити собівартість товару, що, у свою чергу, дозволить збільшити прибуток, а не навпаки. І вся праця не пропаде задарма. Адже фермери, годуючи весь світ, повинні також заробляти, а не працювати у збиток, а якісна сільгосптехніка покликана їм допомогти у цьому.
Agronews.ua: Яка техніка з модельного ряду KUHN користується найбільшим попитом?
Асад Лапш: Все залежить у першу чергу відспрямованості та виду діяльності  фермерського господарства. Представники сектору тваринництва більше купують все, що пов’язано з кормами, виробники зернових зацікавлені у техніці для обробітку землі. Не можна виділити якийсь певний продукт, адже в аграріїв є інтерес до всієї техніки. Можна сказати однозначно одне: фермери вибирають техніку продуктивну, економічну, надійну. Саме ці основні параметри в пріоритеті будь-якого покупця.
Agronews.ua: Чи існують в компанії «КУН-Україна» програми для фермерів, які хочуть придбати техніку в кредит?
Асад Лапш: Ми співпрацюємо з усіма лізинговими компаніями, які на території України кредитують сільгоспвиробників. До речі, у нас найнижчі ставки на купівлю техніки серед всіх виробників. Це легко перевірити на сайтах лізингових компаній. У компанії «КУН-Україна» найлояльніші програми для клієнтів, і аграрії активно ними користуються.
Найближчим часом компанія «КУН-Україна» планує запровадити цікаві нові програми, що допоможуть перенести в Україну американський і європейський досвід.
 Катерина Звєрєва, AgroNews.ua