Ринок лізингу прогнозує зростання нового бізнесу у наступному році на 15%

11 грудня в офісі Міжнародної Фінансової Корпорації відбувся круглий стіл на тему: «Фінансування економіки України лізинговими компаніями в 2013 р.: можливості та загрози».

Захід був організований Асоціацією лізингодавців України спільно з МФК (IFC), яка тісно співпрацює з лізинговими компаніями, надаючи фінансування та експертну допомогу.

Доповідачами форуму стали керівники провідних лізингових компаній: Генеральні директори ОТП Лізинг – Андрій Павлушин, AVIS Україна – Хайм Капельніков, Порше Лізинг Україна – Йозеф Граф, VAB Лізинг – Людмила Золотарьова, Райффайзен Лізинг Аваль – Міхал Спихальські, Український Лізинговий Фонд – Кшиштоф Ян Флорчак та Виконавчий директор Ілта Лізинг – Олександр Кощєєв. Модератором заходу виступив Голова Ради Директорів Асоціації – Роман Іваненко.

Вони розповіли про здобутки у поточному році та поділилися планами на 2013. Всі спікери висловили позитивні очікування своїх компаній чи груп, їх оптимізм підтримав і макроекономіст-аналітик Віталій Шапран.

Серед ризиків, що можуть постати на шляху реалізації таких планів експерти називали коливання валют та нестабільність гривні. В той же час вони висловили обґрунтовані сподівання, що девальвація національної валюти не перевищить 10%, і, в такому випадку, заплановане зростання нового бізнесу у лізинговій галузі складе як мінімум 15% у 2013 році.

Наступного року багато компаній планують впровадження різноманітних нових продуктів, в тому числі, і для фізичних осіб. Зокрема, це програма з операційного лізингу для роздрібного клієнта, нова для українського споживача послуга, коли клієнт за одним лізинговим договором зможе щороку замінювати авто на нове, тощо. Експерти відзначали можливе зниження темпів зростання автолізингу у 2013 році. Однією з причин називалася майже нульова динаміка українського авторинку. Деякі компанії розповіли про наміри збільшувати питому вагому сільськогосподарської техніки в своїх портфелях.

Після виступів керівники компаній відповіли на запитання журналістів. А по завершенню офіційної частини, учасники круглого столу мали змогу поспілкуватися у неформальній обстановці за філіжанкою кави.