Український лізинг відновлюється

 У 2011 році український ринок лізингу перебуває на шляху до відновлення і оптимізм, звичайно, повертається, сказав Роман Іваненко, Голова Ради Директорів «Євро Лізинг»,Заступник Голови Ради  Директорів Асоціації «Українське об’єднання лізингодавців».

Виступаючи під час другої щорічної конференції УОЛ він сказав, що очікує зростання лізингу в Україні до 5% від загальної фінансової діяльності.

Ми вважаємо, що в наступному році ринок лізингу збільшиться до 36-37 млрд. грн. Ми також спостерігаємо значну зацікавленість з боку лізингових компаній Росії, що спрямована на наш ринок. Вона переважатиме в поточному році”.

 «Ринок продовжує бути перспективним для іноземних лізингодавців», зауважив Іваненко. Такі компанії як СГ Еквіпмент Лізинг Україна, Унікредит Лізинг і Райффайзен Лізинг Аваль – уже серед найбільших гравців на ринку нашої країни.

У минулому році Асоціація успішно  лобіювала інтереси лізингодавців в уряді. В грудні 2010 року було внесено зміни в податкове законодавство за запитом членів Ради директорів.

«Нам вдалося переконати законодавців в перспективах та можливостях, які доступні для ринку», сказав Іваненко.

 «Наразі, комісія лізингодавців для фінансового лізингу виключена з бази оподаткування ПДВ. Фінансові посередники не створюють доданої вартості, тому, якщо немає доданої вартості – немає податку на неї. Цю дискримінаційну для лізингових компаній норму було скасовано”.

Крім того очікується, що інфраструктуру для лізингової діяльності в Україні має бути посилено, в тому числі і з точки зору коригування правової системи з метою суворішого виконання судових рішень.

Іваненко також зауважив: «У нас з’явилися нові можливості переслідувати клієнта, який втратив предмет лізингу. Що стосується розвитку, то ми й надалі удосконалюватимемо ці напрямки».

Започатковано магістерську програму

У квітні цього року Асоціація лізингодавців разом із Київським національним торгівельно-економічним університетом  започатковала програму підготовки магістрів з лізингу.

Іваненко підкреслив: «Ми хотіли започаткувати навчання з лізингу, тому й ініціювали цю магістерську програму. Це ще одна можливість для популяризації та пропаганди лізингу в Україні».

Фінансування агросектору

Сільське господарство є однією з найбільш розвинутих галузей економіки України, її частка становить близько 8% ВВП країни, проте не має високого розвитку в технологічному плані. Тож це надає можливості лізингодавцям.

Петер Крімм, Генеральний директор компанії «Джон Дір Україна» сказав: «Україна є лідером з експорту соняшнику і посідає третє місце за показниками експорту зерна».

«Якщо ви хочете вирощувати високоякісні культури, у вас має бути високоякісна техніка.  В Україні, безумовно, відчувається дефіцит тракторів і комбайнів».

Необхідність забезпечення високого рівня інвестицій відкриває двері для лізингових компаній, щоб запропонувати комплексні рішення для власників ферм.

Крімм також додав, «Серед новітніх технологій є трактори, оснащені супутниковими приймачами. Це спрямовано на подальше підвищення ефективності, дозволяючи власникам ферми відстежувати місце розташування, витрати палива і навіть скільки роботи виконано протягом певного періоду часу».

«Перепоною розвитку була відсутність фінансування – фермери інвестуватимуть в устаткування набагато більше, якщо буде фінансування», зауважив Крімм.

«Вони потребують технології, щоб виробляти більше кращих культур. Їм також потрібно економити паливо. Проблем постає все більше і більше».

В Україні сьогодні лише 13 тракторів  на тисячу гектарів орних земель, у цей же час у Франції та Німеччині цей показник становить від 70 до 90, сказав Крімм.

Україна виробляє близько 41 млн. тонн зерна, 30% якого втрачається під час збирання, транспортування, переробки та зберігання.

«Це означає близько  1 млрд. дол. США у вигляді втраченого доходу і 1000 робочих місць, які не можуть бути створені. Ми повинні залучити більше машин, щоб зробити сільське господарство в Україні, дієвішим і ефективнішим».

Проте є й недоліки: під проблемою залишається стурбованість з приводу здатності фермерів надавати прозору інформацію для аналізу.

«Це дійсно обмежує доступність фінансування», сказав Крім.

Та це ще не все, бо якщо подивитися на картину ширше, порівнюючи Україну й інші ринки, то в Україні державна підтримка відсутня.

«Багатьом міг би допомогти державний сільськогосподарський банк, який надавав би субсидії, фінансування тощо».

Фінансування відновлюваної енергетики в країнах Центральної та Східної Європи

Оскільки необхідність скорочення викидів вуглекислого газу та економії палива продовжує зростати в світі, відновлювані джерела енергії стають все більш популярними по всій Європі.

 Ринок відновлюваної енергетики Центральної та Східної Європи також зростає, і разом з ним зростає потреба у фінансуванні, зауважив Дітер Шайдль, керуючий директор Райфайзен-Лізинг Інтернаціональ.

 «Відновлювальні джерела енергії це не циклічна галузь з сильними аргументами на свою користь», сказав Шайдль.

«Через катастрофу в Японії  і бажання світової спільноти скоротити викиди вуглекислого газу урядам різних країн пропонується підтримати цей виду бізнесу».

Він додав, що збільшення дефіциту палива в поєднанні зі зростанням цін також мали значний вплив.

«Використання відновлюваних джерел енергії є також важливим внеском у корпоративну соціальну відповідальність».

І регіон Центральної та Східної Європи міг би стати більш привабливим для міжнародних інвесторів, тому що виділення субсидій для відновлюваних джерел енергії поширюється по всьому регіоні.

«Наприклад, минулого року ми уклали багато угод у Чеській Республіці”, сказав Шайдль.

Тим не менш, лізингодавці повинні з обережністю ставитися до змін у законодавстві, а також до відсутності нормативних вимог та можливості раптового скасування  субсидій.

У Чеській Республіці, пояснив Шайдль, Райффайзен мав тільки рік для запуску проектів, тому що пільгові тарифи було впроваджено лише на той період.

Більш того, «класичний» лізинг має невелике значення в сегменті, оскільки він дуже залежить від проектного фінансування, додав він.

«Ключовим елементом є проектне фінансування та грошовий потік, що лежить в основі. Ми будуємо нашу бізнес-модель на русі готівки».

«З економічної точки зору це надзвичайно дороге джерело енергії, яке може бути реалізоване з дуже високим рівнем субсидій”.

Сьогодні, через нове підприємство відоме як Райффайзен Energy and Environment реалізуються проекти з відновлюваних джерел енергії в таких країнах як Чехія, Словаччина, Болгарія, Румунія і Польща. Потенційно це може бути й Україна.

«В районі Чорного моря погода дуже вітряна. Тому цей регіон становить значний інтерес для нас», сказав Шайдль.

Україна має й інші привабливі для спонсорів об’єкти, щоб працювати в галузі відновлюваної енергетики оскільки, він зауважив, споживання енергії в Україні майже в три рази вище, ніж у Німеччині.

Енергія виробляється в основному використовуючи газ, вугілля та ядерне паливо. Тобто є можливість залучити інші джерела енергії, приміром вітряні турбіни та сонячні електростанції.

Енергетична стратегія України до 2030 року, розроблена в 2006 році, також передбачає істотне зростання інвестицій у відновлювані джерела енергії. Пільгові тарифи в Україну гарантовано до 2030 року.

 Попит повертається в Росію

Російський ринок лізингу складається, переважно, з державних компаній, але і він зазнав потужного удару від глобальної економічної кризи, говорить Галина Майер з Об’єднаної лізингової асоціації (ОЛА).

«Для промисловості і виробництва потрібно дуже багато ресурсів. Незалежні лізингові компанії не в змозі підтримувати такі великі проекти».

Вона додала, що Санкт-Петербург, історично один з найуспішніших регіонів країни, особливо сильно постраждав під час кризи, а ринок в регіоні відчув значний спад, починаючи з 2007 року.

Проте зараз попит на лізинг повертається на ринок, хоча це, в основному, характерно для рухомого майна та великомасштабних угод, зазначила Майер.

«Парк залізничних вагонів застарів, тож є великий попит на перевезення», сказала вона. «Авіаційний лізинг також займає значну частку –  13%».

Загальний лізинговий портфель  Росії становить близько $ 36 млрд., зауважила Майер, але агресивна політика держкомпаній змушує незалежних гравців до більш нішевих угод. Отже, їх доля складає доволі незначну частку цієї цифри.

 «Конкуренція цін переросла в конкуренцію спеціалізації та якості», додала вона.

Нові європейські реалії

Лізингова галузь в Європі рухається у бік «нових реалій» зростання, заявив Голова Leaseurope  Юкка Салонен у своєму виступі на конференції УОЛ.

Салонен розповів аудиторії з близько 100 делегатів з різних країн, які представляли різні сегменти бізнесу, що відновлення почалося, але ринкові умови істотно змінилися.

І лізинг нерухомості, і лізингу транспортних засобів показали хороші результати протягом 2010 року по всій Європі. Нові об’єми бізнесу –  12,2% і 6,1% в річному обчисленні.

«Транспортні засоби зараз за кермом до бізнесу», сказав він на конференції, яка відбулася в Президент-готелі в Києві. «Лише та галузь демонструє найвищі показники зростання, яка більше користується лізингом транспортних засобів».

Але навіть з поверненням зростання лізингодавці не очікують опинитися в умовах докризового періоду, зауважив Салонен, і такі зміни потрібно прийняти.

Він додав: «Відновлення веде нас до нормальнішої ситуації, але ми не повернемося до старих реалій».

«Ми підходимо до нових реалій, де будуть інші правила та необхідні зміни».

Ці перетворення включають вимогу належним чином підготуватися до неминучих змін у стандартах бухгалтерського обліку лізингу, а також до впровадження стандартів Базель III.

Салонен додав: “Базель III є найбільшою зміною у фінансовому секторі. У ньому передбачено нові стандарти для капіталу, а це означає, що від початкового 2,5% відношення капіталу до активів 1-го рівня можливе зростання до 10 або 15% “.