Лізинговий ринок не підтримує збільшення навантаження на прозорий бізнес

КИЇВ,  15 серпня. Асоціація лізингодавців України звернулася до Кабінету Міністрів та профільного Комітету ВР  з проханням переглянути руйнівні норми  законопроєкту №11416 “Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування в період дії воєнного стану”. Зокрема, мова йде про норми   щодо податку на доходи та  15-відсоткового військового збору на легкові автомобілі першої реєстрації. В своєму зверненні ми зазначили, що ринок лізингу не підтримує ці нововведення і вважає їх надзвичайно шкідливими для галузі в цілому та для автомобільного сегменту,  зокрема. Запровадження продекларованого підходу завдасть суттєвої шкоди, перш за все, малому та середньому бізнесу, який сьогодні  виживає та розвивається завдяки лізинговому фінансуванню.

Запланований податок у вигляді відсотку з усіх доходів призведе до просідання нового бізнесу лізингових компаній як мінімум на чверть. Зменшить доступність послуги для клієнтів.  А податок на автомобілі першої реєстрації  (нові та ввезені) взагалі загальмує цей напрямок, при тому,  що  автотранспорт в загальнонаціональному лізинговому  портфелі, займає, понад 70% від загального обсягу техніки.

Поза всяким сумнівом – бюджет воюючої країни повинен наповнюватися з усіх можливих джерел. Лізинговий ринок це добре розуміє і підтримує. В той же час ми не можемо погодитися з тим, що з усіх існуючих на сьогодні джерел вибрано те, щокритично  збільшує навантаження лише чесний і прозорий бізнес, який наразі  і так є найбільш вразливим. Відповідальні підприємці  тримаються на плаву всупереч лавиноподібним перешкодам, сплачуючи  і без того обтяжливі податки.  А ще добровільно допомогають  фронту на межі своїх можливостей.  І те, що на нього планується покласти ще один тягар,  виглядає, як мінімум,  несправедливим. Не кажучи вже за  корупційні  ризики адміністрування нововведень. 

І це  при тому, що цілі галузі в країні продовжують залишатися недоторканими. Спокійно функціонують тисячі псевдо-ФОПів від  великого бізнесу, акцизи та митниця  залишаються потужним джерелом сірих доходів. До ефективності  діяльності податкових органів теж є  чимало питань. Масштаб заробітних плат в конвертах –  не секрет для Уряду. За оцінками міжнародних експертів близько 40% української економіки перебуває в тіні, і під час дії воєнного стану ця цифра має тенденцію до зростання.  Але цей пласт залишається незадіяним. Виглядає так, що влада має намір йти  по шляху найменшого спротиву, не рахуючись з невідворотніми негативними наслідками,  зокрема, з   подальшою втратою довіри з боку бізнесу, громадян  та зарубіжних партнерів.

Національний лізинговий  ринок   в особі єдиного представника своїх інтересів, Асоціації лізингодавців України, закликає КМУ, як автора законопроекту,  відкликати його  з законодавчого органу. В той же час просимо    профільний Комітет ВР з питань фінансів, податкової та митної політики провести консультації з бізнесом та не допустити проходження   закону, що завдасть шкоди економіці і поглибить розкіл суспільства.

Слава Україні!
Асоціація лізингодавців України.