Асоціація Лізингодавців України підбила підсумки діяльності організованого лізингового ринку за минулий рік

Ще один успішний рік для лізингової галузі – 2021. Асоціація проаналізувала цифри і підбила підсумки, які є вражаючими – обсяг нового бізнесу членів Асоціації склав 35,3 млрд. грн, що на 65% більше, ніж за попередній.

Останній квартал 2021 звітного періоду завершив успішний рік для лізингу, зафіксувавши потужний результат. Так, обсяг нового бізнесу склав 9,3 млрд. грн і зріс на 35% до аналогічного періоду в 2020 р.

Найуспішнішою декадою для лізингового ринку став третій квартал, в якому обсяг активів  сягнув 10,3 млрд. грн, що свідчить про теж фантастичне на 65,6% зростання.

Лідерами ринку за обсягом нових угод стали компанії: ОТП Лізинг, Альфа-Лізинг Україна та УЛФ Фінанс. Їх сукупна частка склала 66% від загального обсягу нового бізнесу. За підсумками року, значно покращив свою лідерську позицію Альфа-Лізинг України, який піднявся з 5 сходинки.

Ключовими сегментами ринку в 2021 році, як і раніше, залишаються колісний автотранспорт із часткою 49% та сільськогосподарська техніка – 31%. Зміни в частках цих сегментів протягом року є не значними. Частка спецтехніки зросла з 7% до 9%, а загальний приріст нового бізнесу по цьому виду активів протягом року склав 97%. Обладнання залишилась незмінно на рівні 6%.

Загальна вартість лізингового портфелю всіх членів Асоціації на кінець 2021 року становила 29,6 млрд. грн. Вона збільшилась на 3% до попереднього кварталу, і на 27% за рік. Трійкою компаній-лідерів за розміром портфелю є ОТП Лізинг, Альфа-Лізинг Україна і Укргазбанк. Їх сукупна частка склала 60% від загальної вартості портфелю членів Асоціації