Програма «Доступний фінансовий лізинг 5-7-9%» почала свою роботу

Підприємці в Україні, які ведуть бізнес більше року можуть отримати техніку в лізинг за програмою “Доступний фінансовий лізинг 5-7-9%”, за умови 10% власного внеску. Стартапи, яким ще не має 12 місяців, також можуть взяти участь у Програмі з першим внеском 15%.

Урядова програма «Доступний фінансовий лізинг 5-7-9%» розроблена відповідно до Порядку надання фінансової держпідтримки суб’єктам малого та середнього підприємництва за договорами фінансового лізингу. Сам Порядок затверджений постановою Кабміну від 24.01.2020 № 28.

Реалізацією Програми через лізингодавців та банки займається Фонд розвитку підприємництва.

Основні її цілі – підтримка ММСП, збільшення обсягів виробництва, експорту, імпортозаміщення, високотехнологічного виробництва, енергоефективності, впровадження інновацій, а також сприяння створенню нових робочих місць та підприємств, поверненню трудових мігрантів до України.

Відповідно до Програми, договір фінансового лізингу може бути укладений на придбання чи модернізацію основних засобів ММСП, в тому числі, й транспорту для комерційних та виробничих цілей, а також, на придбання нежитлової нерухомості для господарської діяльності ММСП, але без права передачі такої нерухомості в користування третім особам.

Лізинг, як фінансовий інструмент, має перелік суттєвих переваг перед банківськими кредитами. Зокрема, не вимагає у підприємців внесення застави, сама заявка розглядається більш оперативно, рішення ухвалюються у більш короткі терміни, а розмір власного внеску для ММСП може бути меншим в порівнянні з банківським кредитом. Сам лізинг, окрім, фінансування, передбачає і надання цілого ряду сервісних послуг, які пропонують компанії – лізингодавці.