Лізинг профінансував 13% автомобілів, зареєстрованих в 2020 році

Члени Асоціації «Українське об’єднання лізингодавців» зареєстрували 13% від обсягу продажів легкових авто в Україні, що свідчить про зростання цього показника в порівнянні з минулим, непростим роком на  цілі чотири пункти. Також  11,6%  легких комерційних автомобілів було передано через лізинг.

Загалом членами Асоціації за минулий рік було зареєстровано 14 814 транспортних засобів. Грудень став піковим місяцем в 2020 році, протягом якого було зареєстровано 1 782 транспортних засобів. За розрахунками Асоціації, на ринку відбулось зростання обсягів реєстрацій транспортних засобів лізинговими компаніями на 13% за вказаний період. Таким чином можна стверджувати, що лізинговий ринок навіть за складних умов пандемії COVID-19 спромігся показати зростання в сегменті автотранспорту.

Як повідомлялось раніше, в березні-квітні 2020 року відбувся спад реєстрацій транспортних засобів лізинговими компаніями із подальшим відновленням в травні. В третьому кварталі ринок лізингу автотранспорту пожвавився і зріс на 56% порівняно з другим кварталом, і на 15% порівняно з першим. В четвертому кварталі ринок зафіксував своє відновлення подальшим приростом на рівні 1% порівняно з обсягами третього кварталу.

Трійкою лідерів за реєстраціями нових транспортних засобів  в минулому році стали ОТП Лізинг (25% від усіх реєстрацій за період), УЛФ Фінанс (16%), та Авіс (7%). В сегменті вживаних транспортних засобів до трійки лідерів ввійшли компанії Автокредит Плюс (11%), АК Плюс (6%) і УЛФ Фінанс (4%).

Легкові автомобілі залишаються найпоширенішим транспортним засобом для надання в лізинг, їх частка на ринку склала 76%. Найпопулярнішими легковими авто, що реєструвались в лізинг протягом усього минулого року були автомобілі марки Renault. Частка цієї марки склала 22%. До п’ятірки найпопулярніших марок також потрапили: Toyota (11%), Peugeot (9%), Skoda (6%), VW (5%).

Поза сегментом легкових авто, близько 11% реєстрацій транспортних засобів припало на вантажні автомобілі, а ще 7% – на легкі комерційні транспортні засоби. Решта сегментів мали частку, меншу за 5%.

За оцінками Асоціації, її члени займають близько 80% всього ринку лізингових послуг. Тому рівень проникнення лізингу в зазначених сегменти транспортних засобів є навіть вищими за розрахунки Асоціації.