Українське об’єднання лізингодавців започатковує вивчення світового досвіду лізингу землі лізингу як інструменту для придбання землі

Асоціація «Українське об’єднання лізингодавців» (УОЛ), що є грантоотримувачем Проекту USAID «Трансформація фінансового сектору», розпочинає дослідження міжнародного досвіду лізингу землі в Європі та США, з метою запозичення кращих практик застосування лізингових інструментів у цій галузі.

Такий аналіз став нагальним у зв’язку із прийняттям Верховною Радою України 31.03.2020 закону про обіг земель сільськогосподарського призначення згідно із яким з другого півріччя 2021 року скасовується дія мораторію на продаж аграрної землі.

Власники земельних паїв отримають право розпоряджатися своєю землею, яким більшість з них неодмінно скористається. І тоді для сьогоднішніх орендарів-агровиробників гостро постане питання джерел фінансування для придбання орендованих на сьогодні угідь.  На жаль, банківське кредитування в більшості випадків не зможе вирішити цю проблему.

В той же час лізинг є набагато більш  ефективним фінансовим інструментом у цій галузі, про що свідчить світовий досвід розвинутих економік. Його підходи до позичальника є значно гнучкішими в принципі, а відносно такого предмету як земля, можуть бути і взагалі унікальними на вітчизняному фінансовому ринку. І українські оператори галузі готуються до цього.

Наразі у світі залишилося мало країн, в яких діє мораторій на продаж землі сільськогосподарського призначення. Серед них, окрім України, Конго, Таджикістан, Північна Корея, Куба, Венесуела. Більшість країн вже давно мають ринки землі і лізинг є одним з можливих способів його фінансування.

Саме тому, Українське об’єднання лізингодавців, за підтримки Проекту USAID «Трансформація фінансового сектору» залучила провідних українських та іноземних експертів, що спеціалізуються на вивченні та консультуванні сільськогосподарської галузі в Україні та світі.

Експерти мають проаналізувати іноземний досвід і, враховуючи українські реалії та особливості, виробити конкретні пропозиції та рекомендації щодо лізингу земель с/г призначення в Україні.

 Кращий міжнародний досвід стане у нагоді Уряду, Регуляторам, лізинговому ринку для створення вітчизняного механізму фондування ринку землі. Він буде корисний також безпосередньо фермерам, малому та середньому аграрному бізнесу.

Довідка:
Асоціація «Українське Об’єднання Лізингодавців» – створена в 2005 році як добровільне об’єднання професійних учасників ринку лізингу. З цього ж року Асоціація входить до складу конфедерації LEASEUROPE зі штаб-квартирою у Брюсселі, що об’єднує асоціації 31 європейської країни. До складу Українського об’єднання лізингодавців входять учасники, які генерують понад 70% українського лізингового портфелю. В 2019 Асоціація стала грантоотримувачем Проекту USAID/FST.

Контакти:
+38 044 332 99 09
+38 093 381 51 00  
[email protected]
www.uul.com.ua
www.facebook.com/leasingUkraine