Спільний круглий стіл двох професійних асоціацій: напрацювання спільних підходів стосовно обліку операцій лізингу

28.01.2019 р. Незалежна асоціація банків України (НАБУ) та  Українське об’єднання лізингодавців (УОЛ) провели спільний круглий стіл, метою якого було напрацювання спільних підходів стосовно обліку операцій лізингу.

У заході взяли участь банки-члени НАБУ і лізингові компанії – члени УОЛ.

Серед питань, що підіймалися учасниками були такі: надання  послуг фінансового лізингу в іноземній валюті (чи з прив’язкою до валюти), оподаткування ПДВ комісій, не включених до регулярного лізингового платежу, облік об’єктів лізингу після їх передачі лізингоотримувачу на рахунках позабалансового обліку, тощо.

Марина Масіч, директор Українського об’єднання лізингодавців подякувала  керівництву НАБУ за організацію даного заходу та запропонувала зробити таку співпрацю і обмін досвідом  регулярними. Адже чимдалі більше банків надають послуги лізингу  юридичним та фізичним особам, тож і проблеми у лізингодавців виникають  спільні.  Вона також запропонувала обговорити  ті фактори, які складають значні  ризики для ведення бізнесу у цій сфері, та разом  відшукати  шлях їх мінімізації. 

Олена Косточкіна, координатор  Комітету з питань оподаткування НАБУ ,  подякувала всім учасникам та колегам з лізингового ринку  які погодилися взяти участь в обговоренні проблемних питань і  поділитися багаторічним досвідом роботи в сфері обліку валютних операцій. 

Протягом двогодинної зустрічі відбувся конструктивний  діалог  представників обох ринків,  в результаті якого було досягнуто бачення  про спільний план дій.