Відбулось спільне засідання Фінансово-юридичний комітету та Комітету з фінансового моніторингу Асоціації

8 листопада відбулось спільне засідання Фінансово-юридичний комітету та Комітету з фінансового моніторингу Асоціації «Українське об`єднання лізингодавців». Засідання Комітету відбувалось за головування Директора Асоціації Марини Масіч та за участі представників партнерського Проекту USAID «Трансформація фінансового сектору».

На засіданні були обговорені наступні важливі питання:

  1. Засідання розпочалось із виступу представник Проекту USAID/FST, юриста Андрій Дягілєв – який приймав участь в розробці законопроекту про зміни та доповнення до діючого законодавства про фінмоніторинг. Він презентував його основні новації, які дуже скоро стануть законом.
  2. Голова Комітету Фінансового Моніторингу Михайло Стойков зробив інформаційне повідомлення про останнє засідання робочої групи ДФМУ, про cемінар ОБСЄ та засідання BEPS-НБУ в Україні. Доповідач також навів приклади імплементації вимог BEPS в українських підрозділах міжнародних банківських структур. Більше інформації про засідання BEPS-НБУ в Україні можна отримати тут: https://forumbeps.bank.gov.ua/forumbeps/#materialsБуло узгоджено , які заходи повинна вжити  кожна лізингова компанія, щоб підготуватися до вимог майбутнього законодавства, яке буде прийнято ще в цьому році.
  3. Проект Закону про ратифікацію Угоди між Урядом України та Урядом Сполучених Штатів Америки для поліпшення виконання податкових правил й застосування положень Закону США “Про податкові вимоги до іноземних рахунків” (FATCA). Обговорення можливих ризиків для лізингових компаній. Лариса Клюс, Головний спеціаліст відділу законодавчого  регулювання діяльності фінансових компаній департаменту регулювання та нагляду за наданням фінансових послуг фінансовими компаніями Нацкомфінпослуг, доповідач поінформувала присутніх що на сьогоднішній день Нацкофінпослуг ще не виробив позиції чи будуть вимоги FATCA застосовуватись до лізингодавців юридичних осіб які не є фінансовими установами. Отже наразі важко оцінити можливих ризики для лізингових компаній. Після обговорення фахівці дійшли до висновку , що треба уважно вивчити вимоги, щоби бути готовими до їх виконання, з огляду на жорстку систему штрафних санкцій.
  4. По питанню «Огляд судової практики з лізингу та перспективи її покращення» було заслухано Андрія Савчука, Партнера компанії «Моріс Груп». В ході доповіді пан Савчук поінформував, що фахівцями компанії «Моріс Груп» було проведено аналіз судової практики з лізингу, зокрема справ, що стосуються позовів фізичних осіб лізингоотримувачів до компаній лізингодавців. За словами доповідача, зміна вектору судових справ на користь лізингодавців можлива але потребує винесення цього питання до розгляду Великої Палатою Верховного Суду.
  5. Директор Асоціації «Українське об`єднання лізингодавців» зробила для присутніх інформаційне повідомлення про поточну ситуацію із Проектом закону Закону 2413а «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо консолідації функцій із державного регулювання ринків фінансових послуг перехід  регулювання до НБУ», про аргументи прийняття закону та мотивацію противників спліту. Керівник напрямку Небанківські фінансові установи, Проект USAID «Трансформація фінансового сектору» Іван Вишневський зробив короткий опис поточної ситуації на небанківському фінансовому ринку, навів і прокоментував його кількісні показники, пов’язавши ці показники з реальним станом справ в секторі з урахуванням значної частини «схемності» ринку.
  6. По питанню Практика застосування нового Закону України № 2275-VIII «Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю» представники компаній обмінялись досвідом роботи в рамках нового закону та обмінялись змінами та практиками які застосовуються в роботі з клієнтами які мають організаційно правову форму товариства з обмеженою та товариства додатковою відповідальністю. Було вирішено продовжити обмін практиками  щодо вимог нового законодавства «Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю» онлайн.
  7. Проблеми лізингодавців внаслідок практики Укртрансбезпеки виписувати протоколи та акти на штрафи  на ім’я лізингових компаній власників замість користувачів транспортних засобів, які власне і являються порушниками Правил. Учасники зустрічі поділились досвідом, шляхами вирішення цієї проблеми а також узгодили спільні дії щодо подолання цієї проблеми, підготувавши зокрема спільного листа до Мін’юсту.
  8. Було також обговорено питання  Реєстру боржників, потрапляння до якого блокує перереєстрацію автомобілів органами ГСЦ.  Учасники визнали, що ситуація не є нормальною, коли будь-яке звернення до касаційної інстанції автоматично породжує внесення компанії в Реєстр і  породжує такі несприятливі наслідки. Сьогодні уникнути їх можна лише відмовившись від позову або  сплативши боржнику всі суми претензій негайно,  в уже розпочатому провадженні, не чекаючи рішення суду. Марина Масіч поінформувала, про один з шляхів врегулювання – внесення змін до Постанови КМУ 1388, які зараз проходять обговорення в зацікавлених відомствах ( ГСЦ/МВС та Мінюсті).

Учасники засідання також були поінформовані про рішення Асоціації  провадити засідання Фінансово-юридичний комітету та Комітету з фінансового моніторингу Асоціації «Українське об`єднання лізингодавців» на регулярній основі.