В Україні розпочалася робота з розробки законодавства про сек’юритизацію

Розробка законодавства з питань сек’юритизації.

В приміщенні та за сприяння Комісії по цінним паперам та фондовому ринку  відбулася   зустріч представників Асоціації лізингодавців України  з групою експертів та донорів, які опікуються темою розробки законодавства  з питань сек’юритизації.  З боку Асоціації в обговоренні проблематики взяли участь Генеральний директор Марина Масіч, Голова Ради директорів Олександр Кощеєв, Генеральний директор компанії VAB Лізинг Людмила Золотарьова  та інші. З боку міжнародних кураторів проекту виступав, зокрема,  Яцек Кубас (Jacek Kubas), керівник департаменту ринків капіталу ЄБРР.  Європейський Банк  планує долучитися до придбання секьюритизованих  паперів у майбутньому. Експертну думку щодо готовності українського ринку до випуску забезпечених облігацій давав присутнім  всесвітньо відомий експерт з цього питання Річард Кеміш (Richard Kemmish), і його думка полягала в тому, що кон’юнктура для цього сприятлива. Модерували зустріч та приймали участь в обговоренні  також  представники юридичної компанії “Саєнко-Харенко“, яка й готуватиме відповідний законопроект для України за дорученням Європейського банку.

Учасники обмінялися думками щодо правових, інфраструктурних та інших проблем на шляху розвитку  нового фінансового інструменту, в результаті чого висловили переконання , що сек’юритизація є надзвичайно актуальною для української економіки в цілому, та вітчизняного лізингового ринку , зокрема.
Так, директор Асоціації  Марина Масіч розповіла, що лізингодавці  давно цікавляться новими можливостями  у сфері фондування, бо  суттєвий фінансовий голод на національну валюту створює бар’єри для розвитку цієї  індустрії та технічного переоснащення реальних секторів економіки. Ця тема активно підіймалася й на п’ятій Міжнародній конференції з лізингу, яка  відбулася нещодавно у Львові. Існуючі джерела фінансування в жодній мірі не задовольняють потреби ні локальних і незалежних українських операторів, ні компаній- учасників міжнародних фінансових груп.
Голова Ради директорів Олександр Кощеєв поінформував міжнародних гостей про ситуацію на українському валютному ринку, проілюстрував обмежені можливості щодо обсягів і строків кредитування у національній валюті. Він також підтвердив готовність учасників Асоціації та, зокрема,  очолюваної ними компанії  УЛФ Фінананс взяти участь у процедурах залучення коштів через забезпечені облігації, але пропонував відразу шукати шляхи вирішення  попутних проблем,  у вигляді  обов’язкової  реєстрації транспортних засобів та спецтехніки, тощо.  Адже вони можуть  стати перешкодою при реалізації уступки прав вимоги. В зв’язку з цим учасники домовилися про необхідність провести у майбутньому тристоронню зустріч з представниками МВС-ГСЦ.
Генеральний директор компанії VAB Лізинг Людмила Золотарьова розповіла учасникам зустрічі про довгу і успішну  історію очолюваної нею компанії та про її потребу в коштах для розвитку. Зокрема, обговорювався аспект можливого залучення інвесторів через партнерський банк, який в деяких випадках може бути заставоутримувачем активів лізингових компаній. В зв’язку з чим  пан Річард Кеміш підтвердив, що згідно законодавству ЄС імітувати сек’юритизовані папери можуть  лише банки.
Представник ЄБРР Яцек Кубас підтвердив присутнім велику зацікавленість даної  в реалізації даного проекту в Україні, та готовність  Банку викупляти до 20% майбутніх випусків  забезпечених паперів.