Міжобластний лізинг

80% автобусного парку країни зношено морально і матеріально

Міністерство інфраструктури оголосило перший конкурс на 58 міжобласних автобусних маршрутів.
Про це у Facebook повідомив очільник відомства Володимир Омелян. “Ми проведемо перший конкурс на 58 маршрутів за новими, прозорими правилами і за заявницьким принципом”, – написав він.

“Не декілька тисяч доларів чиновнику, не маршрути і автобусні компанії чиновника, які виграють зі старими автобусами або взагалі без їх наявності у компаній, що давно на ринку і вклали не один мільйон гривень у парк, а: заповнив документи, відповідаєш усім вимогам – отримав маршрут”, – пояснив міністр.

За його словами, це стане відчутним кроком на зустріч бізнесу. Володимир Омелян висловив сподівання, що бізнес теж відповідально підійде до потреб своїх пасажирів у комфорті та безпеці.

“Щоб ніхто не забув, вимоги за класністю на частині маршрутів ми визначили Євро-2 і вище, і тільки сидячі місця пасажиром місткістю не менше 18 місць”, – розповів Омелян. Міністр інфраструктури додав, що на довгих маршрутах Євро-3 і вище пасажиромісткість має бути не менше 30 місць ( великі автобуси типу неоплан).

За даними Міністерства Інфраструктури України автомобільна транспортна система України налічує більше 9,2 млн. транспортних засобів, у тому числі:
6,9 млн. легкових автомобілів
≈ 250 тис. автобусів
≈ 1,3 млн. вантажних автомобілів
понад 840 тис. од. мототранспорту.

У цілому, на ринку комерційних перевезень в цей час здійснюють підприємницьку діяльність майже 56,2 тис. перевізників, які в своїй діяльності використовують більш 154 тис. транспортних засобів (тобто в середньому менше трьох ТЗ на одного перевізника).

Зокрема ліцензію на надання послуг з перевезення пасажирів автобусами мають 13295 перевізників.
Кількість автобусів у цих перевізників становить 74527 одиниці, при цьому Парк автобусів українських перевізників, за Даними Міністерства Інфраструктури України, на 80(!)% складається з транспортних засобів віком понад 10 років, що викликає негативні наслідки і в питаннях комфортності перевезень, в питаннях екології та підтримки їх належного технічного стану.

Джерело: https://www.epravda.com.ua