Фінансовий лізинг: квартира за ціною оренди

В Україні в лізинг найчастіше беруть техніку або автомобілі, у той час як нерухомістю займаються одиниці компаній. Причому умови за такими програмами незначно відрізняються від іпотечних. Головне — у лізинг власником квартири до моменту останньої виплати залишається той, хто надав “розстрочку”, а оформивши іпотеку, житло одразу потрапляє у вашу власність, хоч і буде перебувати в заставі у банку.

“Власником житла залишається лізингодавець. Ви не можете самі зробити перепланування, не можете прописати в квартиру родича без згоди власника. Фактично у вас ті ж права, що й у звичайних орендарів, ось тільки замість того, щоб просто так платити власнику, ви поступово виплачуєте вартість житла і, років через 10, можете стати його повноцінним власником”, — розповідає фінансовий експерт Володимир Мазуренко.

“Фактично у вас ті ж права, що й у звичайних орендарів, ось тільки замість того, щоб просто так платити власнику, ви поступово виплачуєте вартість житла і, років через 10, можете стати його повноцінним власником”, — розповідає фінансовий експерт Володимир Мазуренко.

Ще одна відмінність від звичайної оренди — вартість та умови. По-перше, українські компанії готові видавати лізинг за першого внеску в 20-30% від ціни житла. По-друге, річна ставка може досягати 25%, а по-третє — лізинг надається максимум на 10 років. Наприклад, якщо на 4 роки взяти в лізинг квартиру вартістю 2 млн грн, авансовий внесок становитиме 400 тис. грн, щомісячний платіж — 50,9 тис. грн. У підсумку за цей час доведеться виплатити 2,9 млн грн.

Підштовхнути ринок може держава. Правда, якщо програму зможуть запустити, а у Державної іпотечної установи (ДІУ) знайдуться на це гроші. Їхні умови: 15,3% річних, до 20 років і без першого внеску. Причому, завдяки тривалому терміну виплат, як заявляють у ДІУ, щомісячний платіж за лізингом не буде відрізнятися від орендної плати. Причому купувати квартири будуть у новобудовах — так дешевше.

“Із цим будівельником він (потенційний покупець. — Ред.) обговорить всі умови отримання житла на умовах фінансового лізингу — коли будинок здадуть в експлуатацію та інші моменти. Він резервує цю квартиру. І разом із цим договором бронювання він дає нам заяву на передачу житла у фінансовий лізинг”, — пояснив начальник Управління іпотечного кредитування В’ячеслав Фролов.

Джерело: Обозреватель

Зображення: http://ptel.cz