Асоціація за підтримки USAID провела круглий стіл про проблеми та можливості фінансового лізингу в Україні

27 вересня «Українське об’єднання лізингодавців» за підтримки Проекту USAID «Трансформація фінансового сектору» провела круглий стіл: «Фінансовий лізинг в Україні: оцінка стану та перспектив розвитку від міжнародних експертів, донорів та регулятора.

Під час обговорення презентації дослідження «Лізингова галузь в Україні: тенденції та рекомендації для зростання» учасники круглого столу констатували, що фінансовий лізингу в Україні має одну з найвищих в Європі динамік зростання і ця тенденція має перспективи до зростання, але обмеженість фінансування галузі, відсутність сучасної сприятливої законодавчої бази та відсутність спеціальних податкових стимулів, низька обізнаність підприємців про сучасні інструменти фінансування бізнесу є найсильнішими перешкодами для розвитку лізингу в Україні. Дослідження було проведено експертами Проекту USAID «Трансформація фінансового сектору» та є першим детальним аналітичним оглядом ринку лізингових послуг в Україні, основних трендів галузі та визначення перепон для розвитку індустрії в цілому.

Одним з наріжних каменів подальшого розвитку лізингу в Україні є прийняття нового закону про фінансовий лізинг. Присутній на події Перший Заступник Голови Комітету Верховної Ради з питань фінансової політики і банківської діяльності Михайло Довбенко наголосив на тому, що базовий закон, що регулює лізингові операції не оновлювався вже багато років. Тому було б бажаним, аби законопроект «Про фінансовий лізинг» (№ 6395) був підтриманий парламентарями. Тільки тоді ринок суттєво пожвавиться, обсяги фінансування підприємств збільшяться і економіка отримає додаткове фінансування. За словами пана Довбенка закон буде пропонуватись до внесення до сесійної зали в найближчі тижні.

Оптимізм присутніх підтримав і Член Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг Олександр Залєтов. «Впевнений, що за наявності належного фінансування, лізингодавці можуть збільшити обсяги нових угод в рази!», – зазначив представник регулятора.