Профільний комітет Верховної Ради підтримав прийняття нової редакції Закону України «Про фінансовий лізинг»

5 вересня відбулося засідання  Комітету Верховної Ради України з питань фінансової політики і банківської діяльності який розглядав законопроект № 6395 «Про фінансовий лізинг».

Народний депутат Довбенко Михайло Володимирович (один із співавторів) доповідаючи по суті закону зазначив: «Чинний закон «Про фінансовий лізинг було прийнято ще в 1997 році – тобто 20 років тому. Він поновлювався в 2004 році. За час, що минув серйозно змінилися умови, в яких доводиться працювати бізнесу, в тому числі і малому. Відповідно до даних Європейської федерації асоціацій лізингодавців Leaseurope та дослідження проекту USAID «Трансформація фінансового сектору», за 2015 рік обсяг нових лізингових угод в Великобританії склав 77 млрд евро, у Франції – 44 млрд, в Скандинавії та країнах Балтики – більше 30 млрд евро, а в Україні поки що 240 млн євро. Ви бачите, який великий потенціал для розвитку фінансового лізингу. За результатами опитування представників малого та середнього бізнесу в країнах ЄС лізинг є другим за популярністю видом фінансування, яким користуються майже чверть підприємців.

В цілому проблему актуалізує і те, що в середньому зношеність основних засобів складає 80-90%. Обсяг капітальних інвестицій, який вкладається бізнесом за перше півріччя 2017 року зріс на 23%, але цього недостатньо для пожвавлення економіки.

Всі ці обставини спонукали нас серйозно попрацювати над цим документом. Кабінет Міністрів України листом підтримав цей законопроект з деякими зауваженнями, Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг надала висновок, що закон може бути прийнятий за основу; Національний банк не висловив заперечень проти прийняття законопроекту». 

Депутат Романюк Віктор Миколайович зазначив на необхідності інституційного захисту приватної власності в Україні та якомога швидшому прийнятті закону.

Голова Нацкомфінпослуг Пашко Ігор Володимирович вказав, що з моменту прийняття Закону України «Про фінансовий лізинг» прийнято Цивільний і Господарський кодекси; постала необхідність приведення норм українського законодавства про фінансові послуги до вимог ЄС. Оскільки, подальший розвиток ринків фінансових послуг України без актуалізації законодавства буде ускладненим.

За результатами обговорення Комітет Верховної Ради України з питань фінансової політики і банківської діяльності підтримав законопроект № 6395 «Про фінансовий лізинг» та рекомендував прийняти його в першому читанні.

 Презентація про Європейський досвід фінансування малого та середнього бізнесу

 
Прес-служба Асоціації