Відбувся круглий стіл на тему: «Державний регулятор на ринку лізингу. Як підвищити його ефективність?»

22 березня в приміщенні Комітетів Верховної Ради України відбудбувся круглий стіл на тему:  «Державний регулятор на ринку лізингу. Як підвищити його ефективність?»

Організатором заходу став підкомітету Верховної Ради з питань контролю та законодавчого забезпечення регулювання ринків фінансових послуг. Співорганізатором події виступила професійна Асоціація  ринку лізингу  «Українське об’єднання лізингодавців».

Модератом круглого столу був Народний депутат Андрій Пінчук, Голова підкомітету. Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг представляв Юрій Берестовський – директор департаменту регулювання та нагляду за фінансовими компаніями. Серед учасників – представники Мінекономіки, Держфінмоніторингу, провідні ділові засоби масової інформації. 

Доповідачі, керівники Асоціації, у своїх виступах порушили болючі проблемні питання, пов’язані  з недоліками регуляторної діяльності державної Комісії. Зокрема, багато говорилося  про перешкоди при входженні нових компаній на ринок лізингу,  про відсутність  відповідальності службовців регулятора за безпідставну відмову у взятті компаній на облік, про звітність, яка за формою та за суттю є  пережитком  регулятивної системи минулого сторіччя й ускладнює процес євроінтеграції.

Після обговорення усі учасники круглого столу, включаючи представника Нацкомфінпослуг, висловилися за необхідність нагального вирішення озвучених проблем на нормативному та законодавчому рівнях.

Підбиваючи підсумки  круглого столу, народний депутат Андрій Пінчук відзначив як позитивний момент єдність та одностайність лізингового ринку у відстоюванні своїх інтересів. Також, народний депутат повідомив, що за результатами цього круглого столу  планує звернутися  до Президента України з пропозиціями по  оптимізації регуляторного тиску на ринку фінансових послуг.  Оскільки, проведено вже серію круглих столів і претензії  різних ринків щодо регулювання  здебільшого повторюються – значить проблеми є типовими. Також, пан Пінчук повідомив , що звернеться до керівництва  Нацкомфінпослуг з  пропозиціями створити Громадську раду при Комісії та виступити ініціаторами оновлення нормативної та законодавчої бази з піднятих питань, обіцяючи їм депутатську підтримку зі свого боку.

Для довідки:
Асоціація «Українське об’єднання лізингодавців» зареєстрована у 2005 році. Це  єдина організація в Україні, яка об’єднує юридичних осіб у сфері лізингу з метою захисту їх інтересів та  репрезентує  понад 80% лізингового ринку. Об’єднання є дійсним членом LEASEUROPE –  європейської Федерації, до складу якої входять національні лізингові асоціації  33 країн.

Українське об’єднання лізингодавців – Голос лізингу та автопрокату