У КМДА розробляється муніципальна програма лізинг-оренди житла

Фахівцями Київської міськдержадміністрації розробляється муніципальна програма лізинг-оренди житла, повідомила РБК-Україна радник голови КМДА з питань реалізації «Стратегії розвитку Києва до 2025 р.» Олена Симоненко.

«Сьогодні на державному рівні ініційовані розробки програм викупу житла у забудовників за ціною 6 тис. грн/кв. м і надання квартир у фінансовий лізинг-оренду під 3% річних за ціною 2 тис. грн/кв. м на місяць без першого внеску, а також аналогічна програма, за якою необхідно сплатити перший внесок у розмірі 15% вартості квартири, в даному випадку 1 кв. м житла коштує не 6 тис., а 7,5 тис. грн. Також передбачається надання квартир у фінансовий лізинг-оренду під 3% річних за ціною 2146 грн в місяць. В обох випадках за розрахунковий прийнятий термін окупності 15 років. Фахівцями КМДА розробляється концепція аналогічної міської програми. Ми плануємо врахувати досвід європейських країн. Цікавий в даному питанні досвід Відня, де сьогодні більше 60% житлового фонду міста перебуває в муніципальній власності і громадяни мають можливість орендувати у міста житло за доступною ціною», – сказала Симоненко.

Вона також зазначила, що в Києві працюють декілька програм по житлу: міська і державна програми «Доступне житло за схемою 70х30»; міська програма «Соціальне житло»; держпрограма компенсації відсотка за іпотечними кредитами, в рамках якої КМДА виступила з ініціативою допомоги черговикам, які є працівниками соціальної сфери, запропонувавши часткову компенсацію першого внеску.

Нагадаємо, в квартирній черзі в столиці сьогодні cтоїть 101 тис. 739 сімей.