Ринок автопрокату – перше півріччя 2012 року

Асоціація лізингодавців України, до складу якої входять провідні  автопрокатні компанії,  провела чергове дослідження ринку прокату.
   До участі запрошувалися найбільші гравці ринку. Переважна більшість компаній надали статистичні дані для дослідження (дані щодо розміру автопарку компаній, які відмовились надавати дані є оціночними та надані експертами Асоціації з урахуванням оцінок інших гравців ринку).
   Традиційно, кількість автомобілів в прокатних компаніях України збільшується влітку під час так званого «високого сезону», окрім цього фактору, значний вплив мало проведення Чемпіонату Європи з футболу «Євро 2012». До цієї події майже всі гравці значно збільшили кількість авто у власних автопарках, але трійка лідерів за цим, одним із основних, показником залишається незмінною.
   Загалом же автопарк прокатних компаній збільшився більше ніж наполовину, в порівнянні з високим сезоном минулого роком, а за період збору статистичних даних Асоціацією – майже вдвічі. Експерти Асоціації оцінюють частку компаній, що беруть участь у дослідженні у 70%, відповідно, загальний обсяг ринку автопрокату в країні оцінюється у 2 500 автомобілів. У порівнянні, наприклад, з ринком Польщі український ринок має значний потенціал для зростання, що стримується, головним чином, неякісною туристичною інфраструктурою нашої країни.
   Для багатьох компаній залучення більшої кількості авто на період підготовки та проведення чемпіонату себе виправдало – через збільшення попиту, середній рівень утилізації (завантаженості автопарків) залишився майже на тому ж рівні (64,9%), тому значно збільшилася кількість прокатоднів, яка, наразі, в загальному становить 111074 дня, і це без врахування даних компанії «Рентал Груп». Лідером за цим показником є компанія Avis (ВІП Рент), яка має і найбільшу кількість прокатоднів 42974.
  Вцілому, чемпіонат Європи з футболу дав значний поштовх для зростання ринку автопрокату України у першому півріччі 2012 р., й експерти Асоціації прогнозують сезонне зниження розміру автопарку у другій половині року, при цьому, у 2013 році прогноз зростання ринку оцінюється у 25%.