Лізинг – важливе джерело фінансування малого і середнього бізнесу. Новий звіт Leaseurope

Leaseurope, професійна асоціація, що представляє  лізинговий та автопрокатний ринок Європи, випустила звіт про використання лізингу компаніями малого та середнього бізнесу. До дослідження були залучені провідні консультанти з економічних питань Оксфордського університету.  Доповідь ґрунтується на опитуванні, проведеному в липні 2011 року. Близько  3000 малих і середніх підприємств  в 9 галузях промисловості 8 країн взяли участь в опитуванні. На ці підприємства припадає 83%  загального обсягу виробництва ЄС і 78% європейського лізингового ринку.

   У звіті наголошується, що у 2010 році представники МСБ використовували лізинг більше, ніж будь-який окремий вид банківського кредитування. Серед опитаних малих і середніх підприємств, 40% зверталися до лізингу в 2010 році і ця цифра, як очікується, збільшиться до 43% в 2011 році. У 2010 році 16,7% від загального обсягу інвестицій малого і середнього бізнесу було профінансовано через лізингу, і цей показник зросте до 18,6% в 2011 році. Для порівняння, рівень проникнення лізингу для підприємств усіх розмірів у тих же країнах становив 12,9% у 2010 році, що означає, що європейський МСБ використовував лізинг для фінансування більшої частини своїх інвестицій, ніж великі підприємства.

   Згідно зі звітом, європейські лізингоотримувачі інвестували у власний бізнес в середньому на 57% більше, ніж ті підприємства, що не використовували лізинг.  У звіті показано, що лізинг – це доступна форма фінансування для молодих фірм, 25% компаній, що використовували лізинг, це ті що вийшли на ринок менше  2 років назад, а 50% – фірми, що працюють від 2 до 5 років.

   Юкка Салонен, Голова Ради  директорів Leaseurope і виконавчий директор Nordea Finance зазначив: «Теперішній акцент на роль МСБ у стимулюванні інвестицій та економічного зростання в Європі означає, що існує потенціал для європейських політиків, щоб приділяти більше уваги тому, яку підтримку для малих і середніх підприємств може забезпечити лізинг. Звіт показує, що лізинг є важливим джерелом фінансування інвестицій для малих та середніх підприємств, і  що підтримка цього ринку є гарантією того, що ці європейські підприємства зможуть  розширити діяльність в майбутньому. Враховуючи нинішній економічний клімат, лізинг, очевидно, відіграє важливу роль і у сприянні повного одужання європейської економіки”.

Члени Асоціації можуть отримати доступ до повного звіту за цим посиланням:
http://www.leaseurope.org/index.php?page=smes

Прес-служба Асоціації «Українське об’єднання лізингодавців»:
Тел./факс: +38 044 521 97 26
Моб.тел.: +38 050 410 42 34
www.leasing.org.ua

Для довідки:
Асоціація «Українське об’єднання лізингодавців» зареєстрована у 2005 році. Це  єдина організація в Україні, яка об’єднує юридичних осіб у сфері лізингу з метою захисту їх інтересів та  репрезентує  понад 80% лізингового ринку. Об’єднання є дійсним членом LEASEUROPE –  європейської Федерації, до складу якої входять національні лізингові асоціації  33 країн.
 
Українське об’єднання лізингодавців – Голос лізингу та автопрокату!