Галузь продовжує активно розвиватися – підсумки діяльності лізингодавців за 2011 рік

Асоціація «Українське об’єднання лізингодавців» та Нацкомфінпослуг підвели підсумки діяльності ринку лізингу за 2011 рік, які свідчать, що галузь продовжує активно розвиватися.

За минулий рік зростання ринку складає 10%, а обсяг укладених договорів фінансового лізингу збільшився  майже у 2,5 рази у порівнянні з попереднім і становить 11,33 млрд. грн. На 114% зросла і кількість укладених за період договорів.

Середня вартість діючої угоди збільшилася на 9,0% та становить, приблизно, 1,74 млн. грн.

Серед договорів фінансового лізингу в 2011 році,  як і раніше, переважали угоди у сфері транспорту (58,%15), сільського господарства (14,60%) будівництва (7,24%) та послуг (5,47%). Відповідно, найбільшим попитом серед предметів лізингу користувався транспорт (52,40%), а також сільськогосподарська техніка (14,54%), питома вага якої у вартісному розподілі договорів за видом обладнання зросла на 2,5%, та комп’ютерна техніка (5,87%).

У звітному періоді спостерігається продовження тенденції до скорочення строку фінансування – зросла питома вага  короткострокових (до 2 років) договорів та  зменшилася частка довгострокових (більше 10 років).

Щодо джерел фінансування лізингових операцій, то основними у 2011 році були позичкові кошти, в тому числі банківські кредити (80,82%), при цьому їх питома вага збільшилася на 8,15% у порівнянні з попереднім роком. Відповідно, питома вага власних коштів лізингових компаній зменшилася.

Зростання ринку та обсягів нових угод у 2011 році відбувалося завдяки активізації діяльності в деяких галузях економіки – зокрема, в сільському господарстві та будівництві, а також завдяки впровадженню лізинговими компаніями нових цікавих програм фінансування у цих сферах, а ще – виходу на ринок нових крупних гравців. Серед сприятливих умов слід назвати  набуття чинності Податковим Кодексом, який зробив лізинг більш привабливим для всіх учасників ринку.

В четвер (22 березня) відбудеться круглий стіл у ВР з проблем регулятора (Держфінпослуг), який породжує неякісне регулювання лізингового ринку. На круглий стіл запрошуються всі бажаючі мас-медіа, там будуть надані відповіді на запитання журналістів щодо стану ринку і прогнозів розвитку (як на самому заході так і після – під час фуршету).
Акредитація за телефоном 050 410 42 34.

Прес-служби Асоціації «Українське об’єднання лізингодавців»:
Тел./факс: +38 044 521 97 26
Моб.тел.: +38 050 410 42 34
www.leasing.org.ua

Для довідки:
Асоціація «Українське об’єднання лізингодавців» зареєстрована у 2005 році. Це  єдина організація в Україні, яка об’єднує юридичних осіб у сфері лізингу з метою захисту їх інтересів та  репрезентує  понад 80% лізингового ринку. Об’єднання є дійсним членом LEASEUROPE –  європейської Федерації, до складу якої входять національні лізингові асоціації  33 країн.

Українське об’єднання лізингодавців – Голос лізингу та автопрокату.