Ринок лізингу продовжує зростати. Підсумки ІІ кварталу 2011 року

Асоціація «Українське об’єднання лізингодавців» та Держфінпослуг підвели підсумки діяльності ринку лізингу за ІІ квартал 2011 року. Статистичні дані свідчать, що галузь продовжує демонструвати стабільне зростання – у порівнянні з кінцем аналогічного періоду минулого року зростання ринку складає 12% або 3,5 млрд. грн.

У вартісному вираженні обсяг укладених договорів за ІІ квартал 2011 року збільшився у порівнянні з минулим роком на 280% і склав 2,768 млрд. грн., а вартість діючих договорів фінансового лізингу збільшилася на 2,7 млрд. грн. у порівнянні з першим кварталом 2011 р. і становить 31,9 млрд. грн. Наразі це найвищий показник за всю історію ринку.

Серед договорів фінансового лізингу, як і раніше, переважають угоди в галузі транспорту (57,2%), сільського господарства, будівництва та у сфері послуг. Відповідно, найбільшим попитом серед предметів лізингу користується транспорт (50,1%), а також сільськогосподарська техніка, питома вага якої у вартісному розподілі договорів фінансового лізингу зросла на 2,6% порівняно з аналогічним періодом минулого року.

У звітному періоді продовжуються зменшення строку лізингових угод. Так, спостерігається збільшення на 2,51% питомої ваги короткострокових (до 2 років) договорів та зменшення на 1,76% питомої ваги довгострокових договорів (більше 10 років).

Свідченням зростання ринку є і те, що лізингові компанії почали залучати більше позичкових коштів для роботи, які стали основними джерелами фінансування лізингових операцій в поточному періоді  (85,2%), при цьому їх питома вага збільшилась більше ніж на 52% у порівнянні з минулим роком, відповідно, питома вага власних коштів лізингових компаній у порівнянні з минулим роком зменшилась більш ніж на 52% і становить 14,61%.

Не останню роль у зростанні ринку відіграло те, що політика оподаткування лізингових операцій у країні  стала більш сприятливою з прийняттям Податкового Кодексу. Асоціація, яка брала активну участь у його розробці, відзначає  вагомі  позитивні зрушення у сфері фінансового та оперативного лізингу як для лізингодавців так і для лізингоотримувачів. Отже, є всі підстави для подальших оптимістичних прогнозів для лізингової галузі.

 

 Прес-служба Асоціації «Українське об’єднання лізингодавців»:

Тел./факс: +38 044 521 97 26

Моб.тел.: +38 050 410 42 34

www.leasing.org.ua

Для довідки:

Асоціація «Українське об’єднання лізингодавців» зареєстрована у 2005 році. Це  єдина організація в Україні, яка об’єднує юридичних осіб у сфері лізингу з метою захисту їх інтересів та  репрезентує  понад 80% лізингового ринку. Об’єднання є дійсним членом LEASEUROPE –  європейської Федерації, до складу якої входять національні лізингові асоціації  33 країн.