Лізингові прибутки в Європі дещо зменшилися у другому кварталі

Після значного зростання в 2010 році та в першому кварталі 2011 року, другий квартал 2011 року видався набагато скромнішим для лізингової індустрії Європи.

 Другий випуск Leaseurope Index – щоквартального звіту європейських лізингодавців, показав зменшення прибутку до оподаткування в порівнянні з першим кварталом на 5,7% до 740 млн. євро. Але загальні дані, що були   надані 17 членами Leaseurope, все ще свідчать про зростання на 28,1 % у порівнянні з аналогічним перідом минулого року.

 Обсяги нового бізнесу показали позитивну динаміку, зрісши за період з 1 липня по 30 червня 2011 року на 14,7 % до 20,7 млрд. євро, трохи збільшивши вартість портфелю.

 Рівень рентабельності дещо знизився в порівнянні з першим кварталом і становить 34,4%, проте цей показник все ще істотно вищий ніж у 2009 та 2010 роках.

 Коментуючи результати дослідження, Жан-Марк Мігре, генеральний директор Soci?t? G?n?rale Equipment Finance, зазначив: «Незважаючи на більш складне економічне середовище, дуже добре, що в другому кварталі показник рентабельності істотно вищий, ніж в попередні періоди».

 Та додав, , що лізингова галузь здатна продовжувати нарощувати прибутки.

 Збільшення на 10 базових пунктів значення коефіцієнта ризику у другому кварталі, ось що більше цікавить пана Мігре.

 Він сказав: «Для індустрії надзвичайно важливо уважно слідкувати за цим показником враховуючи зниження рівня економічного зростання в Європі та невизначеність щодо впливу державного боргу на фінансову стабільність».

 Пан Мігре також висловив стурбованість тим, що з першого кварталу операційні витрати збільшувалися швидше ніж доходи, хоча співвідношення витрати-доходи все ще залишається кращим ніж у попередні роки.

 Він зауважив: «Для лізингодавців не просто і надалі продовжувати вдосконалення діяльності, яка вже охопила багато країн, різні ринки та класи активів».

 “Разом з тим, суворий контроль за витратами і постійні інновації залишаються життєво важливими для галузі щоб досягнути стабільної прибутковості в умовах дефіцитного капіталу та обмеженої ліквідності”.

 Пан Мігре додав, що постійне поліпшення продуктивності в лізинговій галузі також має життєво важливе значення.

 “У період, коли банки знаходяться під безпрецедентним регуляторним тиском, для них особливо важливо зміцнювати власні капітальні бази і зменшувати використання позичкового капіталу, що в найближчий час неминуче призведе до зменшення активів, оцінених за рівнем ризиків”, сказав він.