Лізингова індустрія в Україні

Вже майже рік галузь лізингу, як і весь бізнес України живе у новій реальності, що є значно жорстокішою та складною, ніж умови у яких останні роки жила країна. Галузь лізингу однією з перших діагностувала негативні зміни в економіці: від погіршення умов залучення ресурсів на початку 2008 року до перших ознак системного погіршення платіжної дисципліни клієнтів через кризу ліквідності, що охопила країну у жовтні 2008 року і продовжується до сьогодні.

Лізинг, що є однією з форм кредитування економіки, грає досить важливу роль у економіках розвинених країн і значна частка капітальних інвестицій здійснюється саме через лізингове фінансування. В Україні до 2005 року частка лізингу в інвестиціях була порівняно низькою через диспропорційний розвиток фінансового ринку країни – розвивався фактично банківський сегмент, всі інші сегменти фінансового ринку через відсутність відповідної законодавчої бази та достатнього політичного впливу регуляторів зростали за остаточним принципом. У 2006-2007 рр. частка лізингу в інвестиціях значно зросла через вплив двох факторів: по-перше через зростання популярності послуги і прихід нових потужних міжнародних компаній на ринок, по-друге  через укладення однією компанією, афілійованою з російським банком, угод по постачанню вагонів Укрзалізниці на кілька мільярдів гривень.

При цьому, якщо ми порівняємо частку лізингу у капітальних інвестиціях в Україні з аналогічним показником у країнах з більш розвиненими економіками, то зрозуміло, що значний потенційний простір для зростання ринку, навіть за високих темпів зростання цього показнику у 2006 -2007 рр. залишається з двох причин: частка лізингу у капітальних інвестиціях буде зростати, як і сам абсолютний показник капітальних інвестицій.

У березні 2009 року Асоціація «Українське об’єднання лізингодавців» спільно з Держфінпослуг оприлюднили результати спільного статис-тичного дослідження щодо стану та тенденцій ринку лізингу за даними 2008 року. Так, на кінець 2008 року обсяг ринку лізингу в Україні зріс на 41% та склав 28,5 млрд.грн.

В цілому по галузі в порівнянні з 2007 роком, темпи зростання ринку значно вповільнились, причиною чому є загальна ситуація з доступом до ринків капіталів. сума та Кількість угод в межах кварталу наприкінці 2008 року знизилась у кілька разів у порівнянні з найбільш активними кварталами 2007 року.

На мою думку, наразі Асоціація лізингодавців має можливість усунути критичні дефекти в оподаткуванні та інших лізингових законах, що існують в Україні, і надати більше повноважень регулятору ринків фінансових послуг, аби забезпечите подальше контрольоване зростання сектору, який сьогодні став настільки важливим для відновлення економічного зростання країни.

Дискусія в Асоціації «Українське об’єднання лізингодавців» щодо необхідного формату регулювання ринку лізингу, формату його участі у економічному зростанні країни, позиціонування на ринку фінансових послуг в межах побудови ефективного фінансового сектору країни триває і є запорукою органічного керованого зростання ринку в цілому.

Роман Іваненко,
Головуючий Ради Асоціації «Українське об’єднання лізингодавців»