Ринок фінансового лізингу виріс за 9 міс. 2018 року на 89,6%

В ході Першого регуляторного практикуму лізингодавців, проведеного 28 листопада 2018 року Нацкомфінпослуг спільно з Асоціацією лізингодавців України, Член Нацкомфінпослуг Олександр Залєтов повідомив про те, що за 9 місяців поточного року лізингодавці уклали нових договорів фінансового лізингу в обсязі 17,7 млрд грн.

Це на 89,6% більше аналогічного періоду минулого року. Він також повідомив, що за вказаний період кількість укладених договорів фінансового лізингу збільшилася на 109,1%, склав понад 12 тис. од.

За даними Нацкомфінпослуг ринок лізингу зростає значно швидше, ніж інші небанківську сектори.

На думку Олександра Залєтова, значне зростання фінансового лізингу головним чином спричинене зростання фінансування цих операцій за рахунок майже 3-х кратного зростання залучених банківських кредитів і випуску лізингодавцями корпоративних облігацій на суму понад 143 млн грн. Ще одним фактором стала дерегуляція на ринку фінансового лізингу, яка сприяє приходу капіталу, зокрема іноземного. Так, згідного рішень Нацкомфінпослуг фінансовий лізинг можуть здійснювати не тільки фінансові установи, а й інші юридичні особи, які отримали відповідну ліцензію. Таким чином, незважаючи на те, що на 30.09.2018 налічувалося 353 фінансових установ з право надання послуг фінансового лізингу, на них припадає 3,3% обсягу ринку фінансового лізингу. Левова частка – 96% всіх нових угод прийшлася на першу двадцятку компаній, з числа 110 , що отримали ліцензію для надання лізингових послуг». При цьому О. Залєтов підкреслив, що Нацкомфінпослуг готова проводити і надалі заходи, спрямованих на дерегулювання ринку фінансового лізингу.

Як зазначив Олександр Залєтов, в структурі галузей фінансового лізингу договорів укладених за 9 місяців 2018 року переважають транспорт (4974 млн грн), сільське господарство (4008 млн грн.), будівництво (1205 млрд грн), металургія (899 млн грн.), Сфера послуг (786 млн грн.), харчова промисловість (701 млн грн.), добувна промисловість (213 млн грн.) і медичне обладнання (211 млн грн.).

Подальший розвиток ринку фінансового лізингу, на його думку, буде залежати від обсягів доступного фінансування, спрощення регуляторного середовища та введення податкових стимулів. Важливим каталізатором зростання фінансового лізингу в нашій країні також може стати законопроект «Про фінансовий лізинг» №6395 від 19.04.2017, який спрямований на забезпечення балансу інтересів, як лізингодавця, так і лізингоодержувача, вважає пан Залєтов.