Результати ліцензування та реєстрації фінансових установ Національним банком у листопаді


Упродовж листопада до Національного банку надійшло 567 запитів від небанківських фінустанов. Найбільша кількість запитів стосувалася фінансових компаній, ломбардів та лізингодавців – 470. Кількість запитів щодо кредитних спілок становила 21 та страховиків – 76.

У листопаді до Національного банку звернулася найбільша кількість учасників ринку фінансових послуг щодо анулювання ліцензії (було анульовано ліцензії 34 компаніям) та виключень з реєстрів (було виключено 10 компаній з реєстрів).

Прийняті рішення з питань ліцензування та реєстрації

Станом на 30 листопада Національним банком було прийняте рішення щодо:

  • погодження набуття істотної участі в банках [1], небанківських установах [10];
  • погодження керівників банків [12];
  • видачі ліцензій фінансовим компаніям [7];
  • анулювання всіх ліцензій [11] (за ініціативою заявника) та [0] (примусово);
  • анулювання частини наявних ліцензій [23] (за ініціативою заявника) та [1] (примусово);
  • включення до ДРФУ [2];
  • включення до реєстру лізингодавців [0];
  • включення до реєстру брокерів [0];
  • виключення з ДРФУ [9], з реєстру лізингодавців [1] (за ініціативою заявника) та [0] (примусово);
  • реєстрації правил добровільного страхування в новій редакції або змін до них [1].

У листопаді було прийняте перше за п’ять місяців рішення про примусове анулювання ліцензії на здійснення валютних операцій у ПрАТ “Агентство по рефінансуванню житлових кредитів”. Причиною стало недотримання вимог Національного банку щодо розміру власного капіталу в сумі 100 млн грн. Водночас акціонери зазначеної установи не підтвердили свою готовність збільшити його капітал до встановленого мінімуму. Відкликання цієї ліцензії не впливає на можливість подальшого здійснення ПрАТ “Агентство по рефінансуванню житлових кредитів” своєї основної статутної діяльності, зокрема надання фінансових кредитів за рахунок власних коштів та коштів, отриманих від розміщення іпотечних облігацій, у національній валюті. Ліцензія компанії на надання позик у гривні залишається чинною.

Фінансовий ринок України в цифрах

Станом на 30 листопада 2020 року в Україні діє 74 банки та 2071 учасник ринків небанківських фінансових послуг.

У листопаді кількість діючих банків не змінилася, кількість учасників небанківського ринку зменшилася з 2079 до 2071. Наразі небанківський ринок складається зі 191 ризикових (non-life) (було 194) та 20 лайфових (страхування життя)  страховиків, 302 (було 303)  ломбардів, 322 (було 324) кредитних спілок, 146 (було 147) лізингових компаній, 1025 (було 1026) фінансових компаній, 65 страхових брокерів. На платіжному ринку працює 36 платіжних систем, створених резидентами, та 13 міжнародних платіжних систем, створених нерезидентами.

У листопаді за власною ініціативою залишили ринок та були виключені з ДРФУ дві кредитні спілки (КС “Скарбниця нації” та КС “Довіра”), один ломбард  (ПТ “Ломбард “Хохич М.Д. і Компанія”), одна лізингова компанія (ТОВ “Перша лізингова компанія”), три ризикових страховика (ПрАТ “СК “В.І П.”, СТЗДВ “Захід-Резерв”, АТ “Гарант-Система”) та три фінансові компанії  (ТОВ “Фінансово-кредитна установа”, ТОВ “ФК “Дінеро” та ТОВ “Укрпозика”).

Водночас було зареєстровано дві нові фінансові компанії (ТОВ “Кредити готівкою” та ТОВ “ФК “Бі. Мані”) та видано нових ліцензій  сімом учасникам ринку фінансових послуг (сім ліцензій на надання послуг у сфері страхування ПрАТ “СК “Престиж”, ліцензію на надання послуг з фінансового лізингу ТОВ “Імпорт Карс Лізинг”, ліцензію на надання послуг з фінансового лізингу ТОВ “Лід Лізинг”, ліцензію на надання коштів у позику, в тому числі й на умовах фінансового кредиту ТОВ “ФК “Суперіум”, ліцензії на надання коштів у позику, у тому числі й на умовах фінансового кредиту, надання послуг з фінансового лізингу ТОВ “ФК “Тайгер Фінанс”, ліцензії на надання коштів у позику, в тому числі й на умовах фінансового кредиту, надання послуг з фінансового лізингу, надання послуг з факторингу ТОВ “Кредити готівкою”, ліцензії на надання коштів у позику, в тому числі й на умовах фінансового кредиту, надання послуг з фінансового лізингу, надання послуг з факторингу, надання гарантій ТОВ “ФК “Бі. Мані”).

З детальнішою інформацією можна ознайомитися в місячнику “Новини ліцензування та реєстрації фінансових установ”.

Джерело