В 2017 році обсяг угод українських лізингових компаній збільшиться майже вдвоє

В 2017 році обсяг угод українських лізингових компаній збільшиться майже вдвічі – Асоціація «Українське об’єднання лізингодавців»

Прес- реліз

Київ, Україна, 20 грудня 2017 – За результатами 2017 року обсяг угод українських лізингових компаній збільшиться не менше, як в два рази. Таку заяву зробила  Марина Масіч, генеральний директор Асоціації «Українське об’єднання лізингодавців».

«Ми бачимо, що лізинговий ринок не тільки повністю відновився, але й набирає значних обертів. Портфель лізингових компаній зараз зростає швидше, ніж ВВП країни. Цей сегмент розвивається темпами, набагато більшими ніж банківське кредитування, яке, умовно кажучи, все ще «топчеться» на місці. Учасники нашої Асоціації надають нам дані про свою роботу і зібрана статистика за 9 місяців поточного року дає нам можливість сьогодні спрогнозувати результати року для сектору лізингових послуг. За нашими оцінками зростання обсягів лізингового ринку в 2017 році складе мінімум 2 рази.», – підкреслила Масіч.

За  даними Асоціації, протягом трьох кварталів 2017 року обсяг нового бізнесу лізингових компаній – учасників Асоціації «Українське об’єднання лізингодавців» склав майже 6,89 млрд грн (сукупна вартість предметів лізингу) . Це  на 103% перевищує аналогічні показники 2016 року. За 9 місяців 2017 року сукупний портфель лізингових компаній, які входять до Асоціації «Українське об’єднання лізингодавців», виріс майже на 5% (+474 мільйонів гривень) і станом на 30 вересня 2017 року склав 10,614 млрд грн.

Збільшення обсягів фінансування предметів лізингу відбувається як за рахунок активізації роботи з клієнтами, які раніше мали досвід роботи з лізинговими компаніями, так і за рахунок налагодження співпраці з представниками малого і середнього бізнесу, реалізаціїя різних роз’яснювальних програм. Малий та середній бізнес починає більше розуміти переваги різних небанківських способів фінансування, в той час, як банківський ринок залишається «зарегульованим», дуже часто банківські кредити є недоступними для малого та середнього бізнесу.

Лізингові компанії нарощують обсяги фінансування на фоні негативної динаміки банківського кредитування: за 9 місяців 2017 року обсяг банківських кредитів, наданих суб’єктам господарювання, зменшився на 14,540 млрд грн (-1,7%) до 832,552 млрд грн.

«Небанківські компанії набагато швидше приймають рішення, ніж банки. Вони більш клієнторієнтовані і мають можливість пропонувати фінансування за більш низькими ставками», – пояснює Олександр Кощєєв, голова Ради директорів Асоціації «Українське об’єднання лізингодавців».

Народний депутат України Михайло Довбенко який вважає що подальший розвиток небанківських форм фінансування бізнесу в України буде залежати від того, на скільки швидко парламентарі погодяться змінити правила гри на ринку небанківського фінансування:

«Нажаль, в нашому законодавстві, все ще є «тромби» та «атавізми», які заважають пустити в нашу економіку «нову кров» – небанківське фінансування. Наприклад, є дуже важливий законопроект «Про фінансовий лізинг». Він  дозволить  створити необхідні умови для залучення додаткових інвестицій в економіку. Але його не прийнято і це дуже гальмує розвиток ринку. Другий приклад: є багато програм Уряду щодо підтримки фінансування малого та середнього бізнесу, щодо підтримки агросектору, тощо. І жодна з програм не передбачає стимулювання використання фінансового лізингу саме для оновлення виробничих потужностей підприємств»,  – пояснює Довбенко.

«Нажаль, в нашому законодавстві, все ще є «тромби» та «атавізми», які заважають пустити в нашу економіку «нову кров» – небанківське фінансування».

Іван Вишневський, експерт Проекту USAID «Трансформація фінансового сектору» прогнозує подальше зростання ринку лізингових послуг в Україні. «Якщо профільний закон («Про фінансовий лізинг» – прим. )приймуть, темпи розвитку ринку в 2018-20 роках ще більше прискоряться. Якщо Уряд запровадить спеціальні програми стимулювання використання лізингу малим та середнім бізнесом, то  ринок може взагалі зрости в 3-4 рази. Це може бути податкове стимулювання, різні компенсаційні механізми та програми здешевлення вартості обладнання, яке передається в лізинг»», – підсумував експерт.

Олександра Залєтов, член Національної комісії, що здійснює державне регулювання ринків фінансових послуг (Нацкомфінпослуг) підкреслив, що економіка України продовжує «втрачати та недоотримувати» із-за нерозвиненості різних небанківських способів фінансування бізнесу.

«Де-факто банківська система все ще залишається «монопольним кредитором» всієї української економіки. Банки продовжують домінувати, а фінансування бізнесу зі сторони небанківських установ все ще залишається мізерним. Причин цього дві – застаріле законодавство, яке регулює небанківський сектор та недостатній рівень фінансових знань підприємців», – каже Олександра Залєтов.

В 2017 році Національна комісія, що здійснює державне регулювання ринків фінансових послуг (Нацкомфінпослуг) завершила ліцензування лізингової діяльності. Станом на 1 грудня 2017 року ліцензію на надання послуг з фінансового лізингу отримали 364 компанії (86 лізингодавців – юридичних осіб (не фінансових установ) та 278 фінансових компаній). За  даними Нацкомфінпослуг загальна вартість діючих договорів фінансового лізингу за результатами трьох кварталів 2017 року склала 23,2 млрд грн, що на 0,3 млрд грн більше, ніж на початок 2017 року.

ДОВІДКА.

Асоціація «Українське об’єднання лізингодавців» – створена в 2005 році як добровільне об’єднання професійних учасників ринку лізингу. Головною метою Асоціації є «сприяння розвитку відкритого і рівнодоступного ринку оперативного і фінансового лізингу в Україні шляхом координації діяльності підприємств, що об’єдналися для захисту спільних інтересів».
Контакти для ЗМІ:
Асоціація «Українське об’єднання лізингодавців»
+38 044 529 46 90
+38 093 381 51 00
[email protected]
http://www.uul.com.ua