Ринок лізингу зріс на 87% в 1 півріччі 2021 р. – Асоціація Лізингодавців України

Обсяг нового бізнесу членів Асоціації за звітній період склав 15,7 млрд. грн, що вказує на зростання ринку в розмірі 87% порівняно з аналогічним періодом попереднього року. Лізингова індустрія здійснила значний ривок уперед і взяла курс на швидке зростання.

Проривним для лізингу став другий квартал 2021 року. Так обсяг ринку за цей період становив 9,5 млрд. грн і зріс на 55% до першого кварталу, і на 131% до аналогічного кварталу минулого року. Це перевершило потужні результати, яких досягнув лізинг в першому кварталі цього року, коли показав зростання на 45% порівняно з аналогічним періодом минулого року.

Таким чином ринок лізингу зростає вже чотири квартали поспіль за оцінками Асоціації, надаючи потужний поштовх українській економіці і фінансуючи розвиток українських підприємств. Лізинг також демонструє свою стійкість, адже після коронакризи він показав надшвидкі темпи відновлення і приросту.

Лідерами ринку за обсягом нових угод стали компанії ОТП Лізинг, УЛФ Фінанс та Альфа-Лізинг Україна. Їх сукупна частка склала 69% від загального обсягу нового бізнесу.

Ключовими сегментами ринку в поточному періоді є колісний автотранспорт із часткою 49% і сільськогосподарська техніка із часткою 31%. Частка спецтехніки склала 11%, а залізничної техніки – 5%.

Загальна вартість лізингового портфелю всіх членів Асоціації на кінець першого півріччя 2021 року склала 26,3 млрд. грн. Вона збільшилась на 13% з початку поточного року, і на 31% за рік. Трійкою компаній-лідерів за розміром портфелю є ОТП Лізинг, Укргазбанк і Альфа-Лізинг. Їх сукупна частка склала 62% від загальної вартості портфелю членів Асоціації.