Неефективний формат іпотеки під 7% може замінити фінансовий лізинг, – девелопер Ніконов

Держпрограма іпотеки під 7% за прогнозами не зможе змінити на краще ситуацію на ринку житлового будівництва, так як багато банків не готові йти на запропоновані ризики.

Про це, як стало відомо «КиевVласть», заявив засновник KAN Development Ігор Ніконов в інтерв’ю агентству «Інтерфакс-Україна».

«Запропонований формат іпотеки не може бути ефективним. Залишилася найбільша проблема – небажання банку йти на ці ризики. Перший ризик — регуляція НБУ про те, яка людина може бути іпотекотримачем. Простій людині пройти фінперевірку дуже складно. У нас, наприклад, у середньому одна іпотечна угода на місяць. Другий ризик — передача квартири у власність, чого банки не хочуть робити без повної виплати, але ж іпотека передбачає саме це. Після 2007 року багато хто відмовився платити за кредитами, а в іпотечних квартирах були прописані діти. Банки проходили 10-річні суди, щоб виселити та повернути собі майно. Вихід досить простий – іпотеку потрібно замінити на фінлізинг: ти живеш, але поки повністю не виплатиш, це власність банку. Фінансовий лізинг знімає і першу проблему – навіщо людині доводити свою «білу» зарплату, проходити перевірку, якщо він оплатив третину вартості? Він же не дурень втратити ці гроші. А якщо дурень, то банк все одно у виграші», – зазначив Ніконов.

Також він зазначив, що в подібних випадках ризик для девелопера величезний. Банки не зможуть його оцінити.

«Тому я і пропоную особисту гарантію реальних бенефіціарів. Ось ви багатьох знаєте реальних власників девелоперських компаній в проектах? А повинні бути відкриті дані по всіх проектах. І саме тут повинен бути пройдений повний комплаєнс, а не в споживчих іпотечних кредитах. Хто ці люди, походження грошей, оплата податків, інше. І на сьогодні заснування інституту гарантора і ретельна перевірка цих людей — найрозумніший механізм. А там ми і до цивілізованої практики доростемо, коли реалізацію проектів фінансують банки», – розповів Ніконов.

Джерело