Лізинговий портфель зріс на 61% в 2020 році – Асоціація Лізингодавців України

Загальна вартість портфелю  членів Асоціації на кінець 2020 року склала 25,4 млрд. грн. Вона збільшилась на 61% протягом року, переважно за рахунок органічного зростання та на третину – внаслідок збільшення кількості членів.

Трійкою компаній-лідерів за підсумками року є ОТП Лізинг, УЛФ-Фінанс та Укргазбанк. Їх сукупна частка склала 59% від  портфелю членів організованого ринку.

Обсяг нового бізнесу  сягнув 22,4 млрд. грн, що вказує на приріст в обсязі 27% протягом року (з яких  16 відсоткових пунктів також забезпечило  зростання ринку). Таким чином за результатами 2020 року лізингова галузь продемонструвала свою стійкість і за умови пандемії і економічного спаду спромоглась наростити розміри ринку.

Дуже успішним для галузі видався 4 квартал минулого року – вартість нових угод за цей період склала 6,9 млрд. грн і зросла на 12% порівняно з 3 кварталом, і на 50% порівняно з аналогічним періодом попереднього року. Тож останній квартал минулого року став найуспішнішим для лізингової галузі і продовжив тренд на відновлення і зростання, що розпочався в другому півріччі.

Лідерами ринку за обсягом нових угод стали ті ж учасники Асоціації – ОТП Лізинг, УЛФ-Фінанс та Укргазбанк. Їх сукупна частка склала 60% від загального обсягу нового бізнесу.

Структура активів за предметом лізингу не зазнала суттєвих змін протягом року. Ключовими сегментами ринку залишаються колісний автотранспорт із часткою 51% і сільськогосподарська техніка із часткою 28%. Натомість відсоток  залізничної техніки зменшився  до 8%, а спецтехніки і іншого обладнання дещо зріс (до 7% і 6% відповідно).

Підсумки року дозволяють зробити висновок, що лізинговий ринок виявився одним з найбільш стабільних сегментів небанківсьвого ринку України, який зміг не лише відновити свої позиції після істотного падіння в весняно-літній період, а й суттєво наростити обсяги.  А також це  свідчить про зростання зацікавленості та  довіри  о цього фінансового інструменту з боку реального сектору економіки.