“Альфа-Лізинг Україна” в 2021р має намір збільшити свою частку на ринку фінлізингу втричі

ТОВ “Альфа-Лізинг Україна”, що входить в банківську групу Альфа Банку (Київ), має намір в 2021 році наростити свою частку на українському ринку фінансового лізингу з 7% до 21%, повідомила генеральний директор компанії Лариса Власова на презентації випуску облігацій, організованої Cbonds .

Згідно представленої нею презентації, компанія планує збільшити свій лізинговий портфель в цьому році з $ 28,7 млн ​​до $ 90 млн.
У документах вказується, що в 2022 році “Альфа-Лізинг Україна” має намір наростити свою частку на ринку до 26% за рахунок збільшення портфеля до $ 135 млн.

У минулому році компанія збільшила свій портфель з $ 24,6 млн до $ 28,7 млн, а частку на ринку – з 6% до 7%. Чистий прибуток “Альфа-Лізинг Україна” в 2020 році склала $ 1,6 млн у порівнянні з $ 0,6 млн роком раніше.

На цей рік компанія запланувала зростання чистого прибутку до $ 1,9 млн, а на наступний – до $ 3,3 млн.

За словами Власової, цільовими ринками для “Альфа-Лізинг Україна” є ринки сільгосптехніки і автомобілів. “У 2021 рік ми хочемо зайти в новий для себе корпоративний сегмент, збільшити середній чек”, – повідомила гендиректор, додавши, що частка таких нових клієнтів в цьому році повинна скласти близько 50%.

Вона уточнила, що зараз середній чек становить $ 35 тис., а середній аванс – 36%.

“Якщо подивитися на 2020 рік, то ринок продажів легкових автомобілів в порівнянні з 2019-м трохи впав. Ринок продажів сільгосптехніки впав приблизно на 15%. Але ринок лізингу в порівнянні з 2019-м зріс приблизно на 17-19%”, – зазначила Власова.
Вона також вказала, що в українського ринку значний потенціал зростання, вказавши, що сьогодні найбільша на ринку компанія займає частку 45%.

Власова повідомила, що компанія в січні успішно розмістила дебютні облігації серії “А” на 100 млн грн терміном обігу п’ять років з щорічною офертою, щоквартальним купоном і плаваючою ставкою на рівні облікова ставка НБУ + 7%, в лютому початку розміщенні такої ж серії “B “, а в квітні – серії “С “.

“Так як для нас це дебютний випуск, ми пішли за більш спрощеною процедурою – зробили закритий випуск. Успішне розміщення першої серії не викликавши ніяких питань. Зараз перед нами розміщення другої серії, а далі, в квітні, буде третя серія”, – сказала Власова .

Як було відзначено в ході презентації, при покупці облігацій на суму понад 10 млн грн можливе надання додаткової гарантії від найбільшого власника банківської групи – ABH Ukraine Limited, однак при розміщенні серії “А” цією опцією скористався лише один покупець.

Джерело