Відтепер нормативна база з регулювання небанківських фінустанов у окремому розділі на вебсайті Національного банку


На вебсайті Національного банку запрацював новий розділ “Регулювання ринку небанківських фінансових послуг“. Ця сторінка створена для полегшення пошуку інформації про чинне законодавче регулювання та покращення обміну інформацією з учасниками ринку.

Відтепер усі актуальні документи, проєкти, чинні розпорядження та закони зібрані в одному розділі. Вони систематизовані відповідно до сегментів небанківського ринку: загальне регулювання, страхування та кредитні спілки (ризикові сегменти), лізинг, фінансові компанії та інші небанківські фінансові послуги (неризикові сегменти).

Розділ складається з двох підрозділів.

Регуляторна діяльність (проєкти)

У підрозділі оприлюднюються  проєкти нормативно-правових актів щодо небанківських фінустанов для ознайомлення та обговорення з учасниками ринку.

Кожен проєкт регуляторного акта проходить етап обговорення протягом періоду не менше одного місяця.

Нагадаємо, що рекомендації, зауваження, пропозиції до діючих нормативно-правових актів та їх проєктів, що розробляються, приймаються на поштову скриньку: [email protected].

Чинне законодавство

У підрозділі розміщені закони України, постанови  та розпорядження Кабінету Міністрів України, Міністерства юстиції України, чинні нормативно-правові акти Нацкомфінпослуг та Держфінпослуг, постанови, розпорядження та чинні нормативно-правові акти Національного банку.

Для зручності пошуку законодавство розмежоване за темами: загальне регулювання, ліцензування та реєстрація, звітність та нагляд і перевірки.

Під час здійснення регулювання небанківського ринку Національний банк дотримується принципів прозорості та кращих міжнародних практик. Відтак задля ефективного впровадження нових регуляцій Національний банк вітає та запрошує фінустанови й асоціації до співпраці, обговорення та активної участі в їх розробленні.

Джерело