Нові вимоги до лізингодавців: капітал в 3 млн грн і ліцензія фінкомпанії


НБУ встановить уніфіковані вимоги до всіх лізингодавців і зажадає переоформлення в фінансові компанії.
Національний банк, як майбутній регулятор ринків небанківських фінансових послуг, оприлюднив підходи до регулювання і плановані зміни на ринку небанківського лізингу.
“У розвинених країнах послугою фінансового лізингу активно користуються населення і бізнес як альтернативою банківському кредитуванню. В Україні ринок фінансового лізингу ріс останні кілька років і до сих пір залишається досить невеликим”, – підкреслюють в НБУ. Головна мета регулятора – сприяти розвитку ринку фінансового лізингу на принципах прозорості, дотримання прав і інтересів клієнтів.
На кінець 2019 року послуги лізингу надавали 439 фінансових компаній і 113 юридичних осіб-лізингодавців. Нацбанк пропонує ввести уніфіковані, єдині вимоги до лізингодавців, які працюють, як в формі фінансових компаній, так і юросіб з ліцензією на фінансовий лізинг. Зараз вимоги до них різні. НБУ вимагає від усіх лізингодавців отримувати ліцензії фінкомпанії. Нинішні лізингодавці будуть переоформлені в фінансові компанії з відповідним видом ліцензії.

В цілому до лізингових компаній будуть спрощені вимоги, оскільки вони не залучають кошти населення. Але будуть збережені вимоги за обсягом капіталу. У разі надання тільки послуг з фінансового лізингу компанії повинні підтримувати власний капітал на рівні 3 млн грн. Якщо лізингова компанія планує надавати дві або більше фінансових послуг – 5 млн грн.

Будуть розширені джерела фінансування лізингових компаній. Вони зможуть залучати кошти від афілійованих осіб і кошти на умовах субординованого боргу, в тому числі від фізичних та юридичних осіб, які є кваліфікованими інвесторами. Також вони отримають можливість залучати кошти шляхом випуску боргових цінних паперів.

Нацбанк зосередить увагу на нагляді за ринковим поведінкою лізингодавців. Зокрема, будуть контролювати дотримання таких критеріїв і вимог:

Будуть підвищені вимоги до прозорості компаній і складання та розкриття звітності. “Розвиток цього ринку можливо тільки за умови довіри кредиторів і клієнтів, обізнаності населення та бізнесу і забезпечення дотримання прав усіх сторін”, – відзначають в НБУ. Тому регулятор зажадає від компаній публікувати звітність за міжнародними стандартами, перевірену незалежним зовнішнім аудитом.
Лізингові компанії будуть зобов’язані розкривати передбачену законодавством інформацію, в тому числі на власних веб сайтах. Докладні вимоги будуть описані в новому законі про фінансові послуги та фінансові компанії, а також в нормативно-правових актах НБУ.

Нагадаємо, що закон про “спліт” передбачає ліквідацію Національної комісії з регулювання ринків фінансових послуг та розподіл повноважень з регулювання фінансового ринку між НБУ та Національною комісією з цінних паперів та фондового ринку з 1 липня 2020 року.

Підготовлено ЛІГА.Money за сприяння Проекту USAID “Трансформація фінансового сектору”.

Джерело