НБУ : Небанківський фінансовий ринок у цифрах – жовтень

Упродовж жовтня до Національного банку надійшло 580 запитів від фінансових установ. Найбільша кількість запитів стосувалася фінансових компаній, ломбардів та лізингодавців – 458. Кількість запитів щодо кредитних спілок становила 39 та страховиків – 83.

Жовтень відзначився найбільшою кількістю запитів від учасників ринку щодо реєстраційних та ліцензійних дій, починаючи з липня. За цей місяць погоджено найбільшу за чотири місяці кількість запитів щодо набуття істотної участі у фінансових компаніях (15 запитів на набуття істотної участі у 12 компаніях); унесено найбільшу кількість установ до Державного реєстру фінустанов (далі – ДРФУ) та інших реєстрів (6 компаній).

Ухвалені рішення з питань ліцензування та реєстрації

Станом на 31 жовтня Національним банком були ухвалені рішення щодо:

  • погодження набуття істотної участі;
  • видачі ліцензій фінансовим компаніям;
  • анулювання всіх ліцензій (за ініціативою заявника) та (примусово);
  • анулювання частини наявних ліцензій (за ініціативою заявника) та (примусово);
  • включення до ДРФУ;
  • включення до реєстру лізингодавців;
  • включення до реєстру брокерів;
  • виключення з ДРФУ та інших реєстрів (за ініціативою заявника) та (примусово);
  • реєстрації правил добровільного страхування в новій редакції або змін до них.

Варто зазначити, що усі рішення щодо небанківських фінансових установ ухвалені Національним банком за ініціативою самих заявників, а не в межах застосування заходів впливу.

Фінансовий ринок України в цифрах

Станом на 31 жовтня 2020 року в Україні діє 74 банки та 2079 учасників ринків небанківських фінансових послуг.

У жовтні кількість діючих банків не змінилася, кількість учасників небанківського ринку зменшилася з 2080 до 2079. Наразі небанківський ринок складається з 195 ризикових (non-life) (було 196) та 19 лайфових (страхування життя) страховиків, 303 (було 304)  ломбардів, 324 (було 327) кредитних спілок, 147 (було 145) лізингових компаній, 1026 (було 1025) фінансових компаній, 65 (було 64) страхових брокерів. На платіжному ринку працює 36 платіжних систем, створених резидентами та 13 міжнародних платіжних систем, створених нерезидентами.

У жовтні три кредитні спілки, один страховик, два ломбарди та одна фінансова компанія залишили ринок за власною ініціативою та були виключені з ДРФУ. Водночас було зареєстровано новий ломбард (ПТ “Ломбард” ТОВ “Фокстер продакт і компанія”), дві нові фінансові компанії (ТОВ “ФК “Європейський мікрофінансовий альянс” та ТОВ “ФК “Смарт пей”), дві лізингові компанії (ТОВ “Олмакс груп” та ТОВ “Сандора”) та нового страхового брокера (ТОВ “Добробут та захист”).

З детальнішою інформацією можна ознайомитися в місячнику “Новини ліцензування та реєстрації фінансових установ”  на сторінці офіційного Інтернет-представництва Національного банку.

Джерело