Національний банк встановить критерії, за якими оцінюється ступінь ризику учасників ринку небанківських фінансових послуг


Згідно повідомленню НБУ, встановлення критеріїв дозволить визначати періодичність планових інспекційних перевірок установ.

Зокрема пропонується встановити наступні критерії оцінки ступеню ризику:

– стан корпоративного управління, управління ризиками та внутрішнього контролю;

– показники діяльності;

– дотримання обов’язкових критеріїв і нормативів достатності капіталу та платоспроможності, ліквідності, прибутковості, якості активів та ризиковості операцій, інших показників і вимог що обмежують ризики за операціями з фінансовими активами.

Кожен показник та його вага в оцінці кожного з критеріїв визначається та розраховується залежно від типу учасника ринку: окремо для страховиків, кредитних спілок, фінансових компаній, юридичних осіб, які не є фінансовими установами, але мають право надавати послуги з фінансового лізингу (лізингодавців), ломбардів.

Оцінка здійснюється з використанням якісних та кількісних показників.

За результатами оцінки ступеня ризику учаснику ринку присвоюється бал: 1 (низький), 2 (середній), 3 (високий) та 4 (критичний).

НБУ відносить учасника ринку до однієї з чотирьох груп згідно з визначеними критеріями та з урахуванням видів діяльності, розміру, обсягів (частки) на ринку фінпослуг, структури, а також інших показників.

НБУ проводитиме оцінку ступеня ризику та оцінку суспільної важливості учасника ринку 1 раз на рік, не пізніше 15 грудня року, в якому проводиться оцінка. Періодом оцінювання є період з 1 жовтня попереднього року по 30 вересня поточного року.

Наразі проєкт постави оприлюднений регулятором для громадського обговорення.

Нагадаємо, Нацбанк 1 липня отримав повноваження з регулювання діяльності небанківських фінустанов: страхових і лізингових фінкомпаній, кредитних спілок і ломбардів у рамках закону про спліт, який передбачає розподіл функцій між Нацбанком і НКЦБФР та ліквідацію Нацкомфінпослуг.

НБУ вже запустив реєстр небанківських фінустанов і почав приймати звітність від них.

Нацбанк також розробив проєкт постанови щодо відсторонення керівництва від управління фінустановою та призначення тимчасової адміністрації.

Джерело