Національний банк презентує для громадського обговорення проєкт Положення про порядок інспектування небанківських фінансових установ


Національний банк планує унормувати порядок інспектування учасників ринків небанківських фінансових послуг, за якими він почав здійснювати нагляд з 1 липня 2020 року. З цією метою розроблено проєкт Положення про організацію, проведення та оформлення результатів інспекційних перевірок небанківських фінансових установ. Відсьогодні Національний банк розпочинає громадське обговорення цього проєкту Положення з учасниками ринку небанківських фінансових послуг, яке триватиме протягом місяця.

Положення має замінити чинні розпорядження Нацкомфінпослуг

Це Положення має відмінити чинні розпорядження Нацкомфінпослуг від 21.01.2019 № 102 “Про затвердження уніфікованих форм актів, складених за результатами проведення планових (позапланових) заходів державного нагляду (контролю) щодо дотримання суб’єктами господарювання вимог законодавства у сфері господарської діяльності з надання фінансових послуг” та розпорядження від 21.10.2019 № 2038 “Про затвердження уніфікованої форми Акта, складеного за результатами проведення планового (позапланового) заходу державного нагляду (контролю) щодо дотримання суб’єктом господарювання вимог законодавства у сфері провадження господарської діяльності із збирання, оброблення, зберігання, захисту, використання інформації, яка складає кредитну історію”.

Мета Положення: прозорість та універсальний підхід до фінустанов під час проведення інспектування

Прийняття запропонованого Положення дасть змогу чітко врегулювати порядок проведення інспекційних перевірок, що забезпечить прозорість цього процесу, дасть можливість учасникам реалізувати право на ознайомлення з результатами інспекційної перевірки та надання відповідних пояснень або заперечень (за потреби).

Цим проєктом Положення Національний банк має намір урегулювати такі питання як:

  • види інспекційних перевірок, які проводитиме Національний банк;
  • порядок організації та проведення інспекційних перевірок;
  • склад інспекційної групи, права та обов’язки членів інспекційної групи;
  • права та обов’язки керівників і працівників об’єкта перевірки;
  • порядок доступу до приміщень, систем автоматизації операцій, інформації/документів та їх копій;
  • оформлення результатів інспекційних перевірок;
  • порядок дій у разі перешкоджання здійсненню інспекційних перевірок.

Метою цього Положення є уніфікація підходів до врегулювання вищезазначених питань як для банків, так і для небанківських фінансових установ з урахуванням особливостей, установлених Законом України “Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг”.

Громадське обговорення триватиме місяць

Ознайомитися з матеріалами можна за посиланням:

Зауваження та пропозиції до проєкту Положення приймаються до 16.08.2020 на електронну адресу Національного банку України: [email protected].