Ініційовано другий проект з оновлення міського громадського транспорту в лізинг спільно з ЄІБ

Міністерство інфраструктури звернулося до Європейського інвестиційного банку з пропозицією ініціювати у 2020 році новий проєкт «Міський громадський транспорт України ІІ». Про це заявила заступник Міністра інфраструктури з європейської інтеграції Наталія Форсюк.

 «В рамках цього проєкту планується дати містам сучасний екологічний транспорт – оновити парки трамваїв, тролейбусів, електробусів, а також вагони метрополітену міських комунальних підприємств», – зазначила Наталія Форсюк.

Пропозиції органів місцевого самоврядування з 23 обласних центрів України вже опрацьовані Міністерством інфраструктури та направлені на розгляд ЄІБ.

Містам Південно-Східного регіону з населенням понад 100 тисяч термін подачі заявок продовжено. Які українські міста отримають фінансування для відновлення об’єктів інфраструктури буде відомо вже за декілька місяців, у той час як фінансову Угоду між Україною та ЄІБ (Проєкт «Міський громадський транспорт України ІІ») на 200 млн євро планується підписати та ратифікувати Верховною Радою України до кінця 2020 року.

Нині ж в Україні в активній стадії реалізації перший Проєкт «Міський громадський транспорт України» – фінансова угода між Україною та ЄІБ, ратифікована Законом України від 12.04.2017 № 2009 VIII.

Ним передбачено реалізацію 21 підпроєкту з розвитку міського пасажирського транспорту в 11 містах України. На сьогодні ЄІБ вже погодив виділення фінансування 13-ти із зазначених підпроєктів на загальну суму 176,2 млн євро, які після проведення тендерних процедур – до кінця цього року та на початку наступного, будуть спрямовані на придбання понад півтисячі одиниць міського транспорту для комунальних підприємств Запоріжжя, Києва, Луцька, Львова, Одеси, Сум, Тернополя, Харкова та Чернігова.

Запоріжжя: 26 електробусів та 20 автобусів для комунального підприємства «Запоріжелектротранс»;

Київ: 112 автобусів для комунального підприємства «Київпастранс», 17 трамваїв для комунального підприємства «Київпастранс», кабіни фунікулеру та обладнання для комунального підприємства «Київпастранс»;

Луцьк: 29 тролейбусів для комунальних підприємств міста; Львів: 100 автобусів для комунального підприємства «Автотранспортне підприємство №1»; 10 трамваїв для комунального підприємства «Львівелектротранс»; Одеса: 30 трамваїв для забезпечення роботи «Магістрального трамвайного маршруту прямого сполучення «Північ – Південь»;

Суми: 22 тролейбуси для комунального підприємства «Електроавтотранс»;

Тернопіль: 15 автобусів для комунального підприємства «Міськавтотранс»;

Харків: 35 вагонів метрополітену для харківського метрополітену; 61 тролейбус для комунального підприємства «Тролейбусне депо № 3»;

Чернігів: 40 тролейбусів для комунальних підприємств міста;

Загальна вартість Проєкту становитиме близько 400 млн євро, з яких 200 млн євро – кредитні кошти Європейського інвестиційного банку.

Джерело