Асоціація лізингодавців: результати роботи ринку в третьому кварталі (за даними НБУ)


Обсяг ринку фінансового лізингу України склав 9 131 млн. грн в 3 кварталі 2020 р. Такі результати визначила Асоціація «Українське об’єднання лізингодавців» виходячи із статистичних даних, нещодавно оприлюднених Національним Банком України.

Такий результат вказує на те, що ринок зріс на 62% до попереднього, і на 41% відносно першого кварталу поточного року. Зростаюча динаміка вказує на відновлення ділової активності.

За підсумком трьох кварталів обсяг ринку фінансового лізингу склав 21 184 млн. грн, що на 33% менше в порівнянні із аналогічним періодом минулого року. Обсяг фінансового лізингу, що надавався банками в звітному періоді, склав 3 763 млн. грн, що на 50% менше за аналогічний період минулого року. Частка банків на ринку лізингу скоротилась до 18%.

Обсяг фінансового лізингу, що надавався лізинговими і фінансовими компаніями, склав 17 521 млн. грн. Цей сегмент ринку, продовжуючи займати ключову роль в забезпеченні фінансових потреб бізнесу і фізичних осіб, скоротився лише на 28% за вказаний період у порівнянні з аналогічним періодом 2019  року, а його частка на ринку зросла до 82%. З таким результатом лізингові і фінансові компанії продовжують випереджати прогнози, які мали місце на початку пандемії.

Основним фактором, що продовжує впливати на розмір лізингового ринку, є вплив корона вірусу на економіку. Пригнічення економіки України та світу, викликане ним, посилила спадну динаміку останніх років щодо обсягів лізингових послуг, які надавали банки. Цей вплив зберігається і в звітному кварталі.

В той же час динаміка лізингових послуг, що надавались лізинговими і фінансовими компаніями, була зростаючою чотири останні роки, і вийшла на пікові значення в 2019 році, створивши ефект високої бази порівняння. Висока база порівняння в сукупності з економічним спадом створює негативну динаміку для цієї частини ринку вже другий квартал поспіль.

На кінець 3 кварталу  2020 року портфель лізингових угод склав 45 905 млн. грн. , що свідчить про його зростання в межах 20%. Частка банків в портфелі становить 22%, обсяг портфелю банків зріс на 2%. Частка лізингових і фінансових компаній в портфелі становить 78%, обсяг портфелю зріс в межах близько 26%.

В сегмент лізингових і фінансових компаній основними гравцями на ринку залишаються саме лізингові компанії, які уклали 85% лізингових угод за звітній період. Основними джерелами фінансування для лізингових компаній залишаються банківські кредити (38%), авансові платежі (32%) і  власний капітал лізингових компаній (25%). Фінансові компанії на 76% фінансували свою діяльність за рахунок випуску цінних паперів.