4 лютого Верховна Рада України прийняла за основу проект Закону “Про фінансовий лізинг” № 1111

Відбулася подія на яку лізингова індустрія очікувала багато років. Засади законопроекту готувалися самим ринком лізингу в особі  Асоціації лізингодавців України, за підтримки Регулятора та профільного Комітету ВР. Свого завершеного вигляду він здобув завдяки активній участі в його вдосконаленні Голови Комітету з питань фінансів податкової та митної політики  народного депутата Данила Гетьманцева, який і став основним автором законопроекту та його провідником. Що свідчить про його фахове розуміння потужної ролі лізингових інструментів для розвитку економіки.

Проект вирішує цілий ряд нагальних питань, що накопичилися в галузі з 2004 року, зокрема:

а)  створює покращені умови для доступу до фінлізингу як інструменту оновлення основних засобів представників малого і середнього бізнесу .

б) чітко прописує форму договору, бо неврегульованість цього питання породила величезну турбулентність на ринку  та лавину судової тяганини, що ще до сьогодні перешкоджало темпам розвитку галузі.

в) удосконалює перелік предметів лізингу, вивівши з-під заборони цілісні майнові комплекси ( ч.2 ст.5), що сприятиме розвитку інфраструктурних проектів.

г) усуває  підгрунтя для безоплатного користування предметом, що було безпрецедентним  по своїй  ганебності явищем, породженим неправосудними рішеннями суду.

д) унормовує сублізинг – чудовий інструмент для бізнесу.

е)  відновлює справедливість та вирівнює інструмент з точки захисту його державою від злочинних посягань на рівні з заставним майном банків, та врегулюовує ще цілий ряд надзвичайно важливих питань  для всіх учасників ринку – лізингодавців, лізингоодержувачів, постачальників, імпотерів, дилерів тощо.

Це вже другий Законопроект в сфері лізингових правовідносин,  ініційований  профільною Асоціацією лізингодавців за останні місяці.

Довідка:
Асоціація «Українське об’єднання лізингодавців» створена в 2005 році і є єдиним представником лізингової галузі в усіх органах державної влади та недержавного сектору. Є дійсним членом Європейської Федерації Leaseurope, що єднає в своїх лавах професійні лізингові спільноти 33 країн. До складу Асоціації входять всі провідні лізингові компанії України, які генерують понад 80% лізингового портфелю держави.

Контакти:
+38 044 332 99 09
+38 093 381 51 00
[email protected]
www.uul.com.ua
www.facebook.com/leasingUkraine