Прийнято закон про проведення фінансової реструктуризації та оподаткування фінансового лізингу

20.12.2019 року Верховна Рада України прийняла Закон «Про внесення змін до Податкового кодексу України у зв’язку із вдосконаленням процедури проведення фінансової реструктуризації та щодо вдосконалення оподаткування операцій фінансового лізингу».

Закон усуває прогалину в правилах оподаткування операцій повернення предмету лізингу, а також створює дієвий механізм механізму для проведення фінансової реструктуризації підприємств України задля сприяння відновленню господарської діяльності боржника.

Асоціація лізингодавців України була ініціатором норми закону про визначення бази оподаткування податком на додану вартість по операціях з постачання товарів, які були повернуті лізингоодержувачем лізингодавцю за договором фінансового лізингу . Від неврегульованості цієї норми лізингова галузь потерпала вже кілька років, а сама послуга стала дорожчою для лізингоотримувача з моменту введення електронного адміністрування ПДВ – адже ризики надлишкової сплати податку закладалися в ціну продукту.  

Тепер, коли економічну справедливість відновлено, фінансовий лізинг стане значно доступнішим для всіх секторів економіки, основні фонди якої потребують нагального оновлення та інновацій. Швидке прийняття закону стало можливим лише в цьому скликанні, завдяки розумінню депутатським корпусом, та, в першу чергу, автором законопроекту народним депутатом Данилом Гетьманцевим, важливості інструменту фінансового лізингу для зростання ефективності та конкурентоспроможності українського виробника – вітчизняного малого і середнього бізнесу.

Законом внесено зміни до Податкового кодексу України, відповідно до яких, зокрема:

– уточнено правила визначення бази оподаткування податком на додану вартість по операціях з постачання товарів, які були повернуті лізингоодержувачем лізингодавцю за договором фінансового лізингу у зв’язку з його невиконанням чи неналежним виконанням (зміни пункту 189.5 статті 189).

Проект Закону зареєстровано за № 2358.

Прийнятий закон був підписаний Президентом 27.12.2019 р., наступного дня був опублікований в газеті Верховної Ради “Голос України”
Закон набрав чинності 29.12.2019 року.

Довідка:
Асоціація «Українське об’єднання лізингодавців» створена в 2005 році і є єдиним представником лізингової галузі в усіх органах державної влади та недержавного сектору. Є дійсним членом Європейської Федерації Leaseurope, що єднає в своїх лавах професійні лізингові спільноти 33 країн. До складу Асоціації входять всі провідні лізингові компанії України, які генерують понад 80% лізингового портфелю держави.

Контакти:

+38 044 529 46 90

+38 093 381 51 00

[email protected]

www.uul.com.ua

www.facebook.com/leasingUkraine