Підсумки 2018 року лізингодавців – учасників Асоціації

ПРЕС – РЕЛІЗ

Результати діяльності лізингових компаній – учасників Асоціації «Українське об’єднання лізингодавців»

За 2018 рік компаніями – учасниками Асоціації «Українське об’єднання лізингодавців» надано в лізинг техніки та обладнання на 61% більше, ніж 2017 року!

19 березня 2019, Київ, Україна. – «Протягом 2018 року обсяг нового бізнесу (вартість профінансованих об’єктів лізингу) склав 14,95 млрд грн– що на 61% перевищує обсяги 2017 року», – повідомила Марина Масіч, директор Асоціації «Українське об’єднання лізингодавців.

За даними, які оприлюднила керівник  Асоціації «Українське об’єднання лізингодавців» лідерами за обсягами нового бізнесу в 2018 році стали такі компанії:

  • «ОТП – Лізинг» (7,267 млрд грн);
  • «УЛФ – Фінанс» (2,594 мдрд грн);
  • «Порше Лізинг Україна» (1,3млрд грн).

В 2018 році найвищі темпи зростання нового бізнесу у порівнянні з минулим роком продемонстрували компанії:

  • «Ілта» (+169%);
  • «ОТП –Лізинг» (+83%);
  • «УЛФ – Фінанс» та «ВФС Україна» (+76%).

Станом на 01.01.2019 загальний обсяг портфелю лізингових компаній – членів Асоціації «Українське об’єднання лізингодавців» (об’єднує більше 70% ринку) становить 15,545 млрд грн.

«Стрімке зростання ринку майже на 34,9% або 4,021 млрд грн) в порівняння з 2017 року зовсім не дивує. Ми повторюємо світові тренди, де лізинг став конкурентом традиційному банківському кредитуванню. Лізингове фінансування малого та середнього бізнесу стає одним із найважливіших драйверів економічного зростання»,  – підкреслила Марина Масіч.

Лідерами за приростом лізингового портфелю у 2018 році стали компанії:

  • Адванс – лізинг (+ 152%);
  • Кредобанк (+110%);
  • ВФС Україна (+71%).

Збільшення обсягів фінансування предметів лізингу відбувається як за рахунок активізації роботи з клієнтами, які раніше мали досвід роботи з лізинговими компаніями, так і за рахунок налагодження більш якісної співпраці з представниками малого і середнього бізнесу.

За даними експертів Проекту USAID «Трансформація фінансового сектору» динаміка збільшення обсягів фінансування лізинговими компаніями в Україні майже вдвічі перевищує світову динаміку. За даними World Leasing Yearbook 2019, зростання обсягів лізингу в ТОП 50 країн склало +16%, а світовий обсяг лізингових угод склав 1,3 трильйони доларів США.

«Серед факторів зростання ринку лізингу, варто виокремити і такий суттєвий фактор, як краща обізнаність підприємців про нову послугу. Все більше і більше представників малого та середнього бізнесу дізнаються про те як працює фінансовий лізинг, які його переваги у порівнянні з кредитом», – підкреслила Юлія Вітка, заступник керівника Проекту  USAID «Трансформація фінансового сектору».

Протягом 2018-2019 років Асоціація  «Українське об’єднання лізингодавців» разом з Проектом USAID «Трансформація фінансового сектору» провела 18 освітніх заходів, спрямованих на популяризацію фінансового лізингу серед підприємців, в яких взяли участь понад 1000 представників бізнесу з 12 областей України». Зокрема з січня по квітень 2019 року проводяться Ярмарки фінансування бізнесу лізинговими компаніями.

Контакти для ЗМІ:

Асоціація «Українське об’єднання лізингодавців»

+38 044 529 46 90   +38 093 381 51 00  

uul [@] uul.com.ua

uul.com.ua

Завантажити прес – реліз

ДОВІДКА.

Асоціація «Українське об’єднання лізингодавців»створена в 2005 році як добровільне об’єднання професійних учасників ринку лізингу. Головною метою Асоціації є «сприяння розвитку відкритого і рівнодоступного ринку оперативного і фінансового лізингу в Україні шляхом координації діяльності підприємств, що об’єдналися для захисту спільних інтересів». В той же час проголошено, що об’єднання не слугуватиме досягненню будь-яких угод між її членами щодо розподілу лізингового ринку.

Лізинг – це відносини за якими одна сторона (лізингодавець) передає або зобов’язується передати другій стороні (лізингоодержувачеві) у користування майно, що належить лізингодавцю на праві власності і було набуте ним без попередньої домовленості із лізингоодержувачем (прямий лізинг), або майно, спеціально придбане лізингодавцем у продавця (постачальника) відповідно до встановлених лізингоодержувачем специфікацій та умов (непрямий лізинг), на певний строк і за встановлену плату (лізингові платежі).

Існує два основнi види лізингу: оперативний та фінансовий лізинг. Фінансовий лізинг — це угода, при якій повна вартість обладнання сплачується протягом всього строку лізингу (який законодавчо визначений не менш одного року). Таким чином, фінансовий лізинг, як правило, означає придбання обладнання у власність в кінці строку користування таким обладнанням.

При оперативному лізингу термін договору значно менше строку корисного використання об’єкта лізингу. Після закінчення терміну договору об’єкт лізингу або повертається лізингодавцю і може бути переданий в лізинг повторно, або викуповується лізингоодержувачем за залишковою вартістю.