Учасники Асоціації лізингодавців познайомилися з новим Регулятором ринку

ПРЕС-РЕЛІЗ

Верховна Рада України 12 вересня 2019 р. прийняла Закон про  так званий «спліт» – ліквідацію Національної комісії з регулювання ринків фінансових послуг та розподіл повноважень з регулювання фінансового ринку між Національним банком та Національною комісією з цінних паперів та фондового ринку. Національний банк стане регулятором страхових, лізингових, фінансових компаній, кредитних спілок, ломбардів та бюро кредитних історій, а НКЦПФР регулюватиме недержавні пенсійні фонди та фонди фінансування будівництва.

В зв’язку з такими новаціями Національний Банк України проводить знайомство  з підвідомчими ринками і  8 жовтня  зібрав на зустріч провідні  компанії лізингового  ринку – учасників  Асоціації «Українське Об’єднання Лізингодавців».

Приймаюча сторона була представлена керівництвом Банку в особі Першого заступника Голови НБУ Катерини Рожкової, директора департаменту ліцензування Олександра Бевза, директора Департаменту стратегії та розвитку Сергія Карпенко.

У вітальному слові Катерина Рожкова зазначила, що Спліт має на меті системно допомагати підвідомчим ринкам у їх розвитку, і Нацбанк зі свого боку готовий докласти до цього усіх зусиль. Головним принципом регулювання НБУ буде принцип пропорційностіі: тобто, чим менше ризиків для споживачів фінансових послуг – тим менше регулювання. Серед групи мінімального ризику є, зокрема, і лізингові компанії, які не збирають публічні кошти для своєї діяльності. Універсальні вимоги до всіх підвідомчих ринків будуть такі – прозорість структури власності, захист прав споживачів та фінансовий моніторинг клієнтів. За позитив було відзначено наявність на ринку лізингу єдиного представника індустрії – професійного об’єднання лізингодавців, бо працювати з розрізненими пропозиціями Регулятору було б важче.

Асоціація була представлена на зустрічі Генеральним директором Мариною Масіч, Головою Ради директорів Олександром Кощеєвим та керівництвом 25 компаній-учасників. Від імені ринку Марина Масіч високо оцінила тривалу  та наполегливу підготовку Нацбанку до прийняття закону про Спліт та привітала  появу такого потужного Регулятора для галузі. Адже це допоможе суттєво підвищити довіру до ринку з боку міжнародних інвесторів, і, що надзвичайно важливо – з боку потенційних лізингоотримувачів.

Крім того, доповідачем було зазначено, що Асоціація лізингодавців створена майже синхронно з появою лізингової галузі в Україні, і наступного року відзначатиме своє 15-річчя. Організація, як єдиний представник ринку входить до складу LEASEUROPE зі штаб-квартирою у Брюселі. Це конфедерація, що об’єднує лізингові асоціації 31 європейської країни. До складу УОЛ входять учасники, які генерують понад 80% українського лізингового портфелю. Марина Масіч висловила сподівання, що підходи до регулювання ринку, який здійснює свою діяльність лише за рахунок коштів акціонерів, будуть гнучкими. А також, що вони будуть диференційованими, адже в галузі є досить різні групи гравців – представники банківських груп, кептивні компанії, компанії безпосередніх виробників продукції, незалежні, тощо.

Основними перешкодами на шляху розвитку лізингу керівництво Асоціації та її учасники називали: відсутність достатніх джерел фондування у гривні: низьку обізнаність представників МСБ про лізинг та його можливості; відсутність стимулів для ключових галузей та інноваційних галузей; відсутність можливості працювати з землею як з предметом лізингу; неврахування інтересів лізингоотримувачів  в державних програмах компенсацій для агровиробників, всупереч світовому досвіду – неможливість фінансування власної лізингової компанії всередині банківської групи з-за існуючих нормативних обмежень НБУ, недостатню захищеність лізингодавця в нормативному полі в порівнянні з іншими кредиторами, що ставить їх в нерівні умови.

За умови вирішення цих перешкод, або хоч вжиття перших кроків  в напрямку їх вирішення, лізинг може стати надпотужним локомотивом для всієї економіки та сприяти суттєвому зростанню ВВП України. За приклад наводилися такі невеликі країни як Болгарія та Угорщина, де лізингові портфелі в десятки разів більші українського, і де цей інструмент дійсно слугує драйвером для їхніх економік.

За ініціативи організованого лізингового ринку в Верховній Раді зареєстровано два законопроекти ( №1111 і №1218), які відображають очікування його учасників з цілого ряду питань – зокрема на тему нотаріального посвідчення договорів, врегулювання проблеми ПДВ при вилученні, прискореної амортизації для лізингоотримувачів, тощо. Асоціація сподівається на підтримку цих законопроектів Регулятором. Учасники зустрічі висловили свою готовність працювати в робочих групах по підготовці нормативної бази НБУ по регулюванню та нагляду. Ринок готовий докласти всіх зусиль задля налаштування конструктивної співпраці та підвищення  проникнення лізингу в капітальні інвестиції аж до рівня європейських показників.

Перша робоча зустріч Асоціації і представників НБУ очікується вже на початку листопада 2019 р.

ДОВІДКА.

Асоціація «Українське об’єднання лізингодавців» – створена в 2005 році як добровільне об’єднання професійних учасників ринку лізингу. Головною метою Асоціації є «сприяння розвитку відкритого і рівнодоступного ринку оперативного і фінансового лізингу в Україні шляхом координації діяльності підприємств, що об’єдналися для захисту спільних інтересів». В той же час проголошено, що об’єднання не слугуватиме досягненню будь-яких угод між її членами щодо розподілу лізингового ринку. Асоціація входить до складу конфедерації LEASEUROPE зі штаб-квартирою у Брюселі, що об’єднує Асоціації 31 європейської країни. До складу Асоціації входять учасники, які генерують понад 80% українського лізингового портфелю.