V МІЖНАРОДНА КОНФЕРЕНЦІЯ «ЛІЗИНГ В УКРАЇНІ: НОВІ ВИКЛИКИ ТА МОЖЛИВОСТІ»

Зростання ринку фінансового лізингу значно випереджає динаміку ВВП країни.

Подальше зростання обсягу лізингу буде відбуватись завдяки проведенню лізингових операцій в нових сегментах ринку, а також залученню бюджетів муніципалітетів до лізингових схем фінансування.

12-13 квітня у Львові з успіхом пройшла V Міжнародна Конференція «Лізинг в Україні: нові виклики та можливості”, яка була організована Асоціацією “Українське Об’єднання Лізингодавців” за підтримки Проекту USAID “Трансформація фінансового сектору”.

Форум зібрав в цьому році понад сто українських та зарубіжних учасників: лізингодавців, лізингоотримувачів, представників виконавчої та законодавчої влади України та європейської конфедерації LEASEUROPE, міжнародних донорів. Конференція стала для них майданчиком для обміну досвідом, пошуку нових ідей для розвитку галузі.


Спікерами та експертами конференції були народні депутати, керівники Комітетів ВР: Михайло Довбенко, Руслан Демчак, Віктор Галасюк; представники виконавчої влади Олександр Залєтов (Нацкомфінпослуг), Олександр Соболєв (ДІУ); від ринку банківського лізингу – Сергій Тігіпко (Таскомбанк), від імпортерів та дилерів Грицишин Наталя (Джон Дір Україна), європейські експерти Френк Ван Гуул, Річард Кнуббен (LEASEUROPE), керівники провідних лізингових компаній в сегментах агро-та авто- лізингу.

Експерти спрогнозували, що цьогоріч, обсяги лізингу на українському ринку зростуть у 1,5 рази. Зростання може відбуватися за рахунок проведення лізингових операцій в нових сегментах ринку, а також шляхом залучення бюджетів муніципалітетів до таких схем фінансування.

За даними регуляторів ринків фінансових послуг (НБУ та Нацкомфінпослуг), збільшення обсягу операцій фінансового лізингу демонструють як лізингодавці, так і банки. Сукупний портфель лізингових угод у 2017 році склав 40,8 млрд грн, з них угоди укладені юридичними особами– лізингодавцями – на суму 22,8 млрд грн, а лізингових угод банків – на суму 18 млрд грн.


Як зазначив, Олександр Залєтов, член Нацкомфінпослуг: «Портфель лізингових компаній зараз зростає швидше, ніж ВВП країни. Так за 2017 рік вартість договорів фінансового лізингу збільшилась на 32% – до 12,97 млрд. грн. І ми бачимо, що цей тренд продовжується».

Подальший розвиток небанківських форм фінансування бізнесу в Україні буде залежати від того, наскільки швидко парламентарі погодяться змінити правила гри на ринку небанківського фінансування. Наприклад, є дуже важливий законопроект «Про фінансовий лізинг». Він  дозволить  створити необхідні умови для залучення додаткових інвестицій в економіку». Інші доповідачі робили наголос на перешкодах, які існують на шляху оновлення основних засобів виробництва та пропонували різні шляхи і моделі їх подолання.

Підсумовуючи результати Форуму, можна сказати, що зростання лізингу може відбуватися за рахунок розвитку абсолютно нових сегментів, які раніше і не були розвинені. Зокрема  будівельного ринку, створення компенсаційних схем та фінансових інструментів для розвитку будівництва житла та комерційної нерухомості. Фінансовий лізинг може бути дієвим для покращення роботи місцевої влади. Останні рішення міських рад Львова та Тернополя про закупівлю через фінансовий лізинг муніципального транспорту – один із яскравих зразків того, що лізинг є ефективним не лише в бізнесі. Такі угоди не лише вирішують питання покращення обслуговування населення, але й зменшують навантаження на бюджет.

Учасники конференції прийшли до висновку, що можливості фінансового лізингу в Україні використовуються значно в меншій мірі, ніж це відбувається в розвинутих економіках, тож його потенціал залишається все ще  нереалізованим.  Погодилися з тим, що  є надзвичайно важливим створення умов для його  розкриття –  нормативних, податкових, адміністративних. Розгалужена інфраструктура та державні програми можуть створити ідеальні передумови для досягнення європейського рівня проникнення  лізингу в капітальні інвестиції країни – 20-40%, тоді як на сьогодні цей показник в Україні  не перевищує 4%.  Зростання може бути досягнуто як  за рахунок активізації  традиційних сфер  –  транспорту та сільгосптехніки, так і нових – інновації, зелена енергетика, медицина, нерухомість, тощо.

 Українське Об’єднання Лізингодавців,  за підсумками конференції, запропонує уряду та профільним міністерствам ряд конкретних кроків для ефективного перезавантаження ринку лізингу  задля відновлення економічного зростання.