Українські лізингові компанії отримають гарантії США

Лізингові компанії зможуть скористатися інструментом кредитних гарантій DСA, забезпечених казначейством США.

Отримання гарантій DCA (development credit authority) дозволить підприємствам активніше фінансувати бізнес і брати на себе більший обсяг ризику. Про це розповів керівник напрямку небанківських фінансових установ проекту USAID «Трансформація фінансового сектору» Іван Вишневський.

В Україні посередником при надання гарантій буде USAID – кредитна рада USAID розглядатиме заявки від лізингових компаній і встановлювати ключові параметри співпраці. Іван Вишневський зазначив, що гарантії DСA покривають до 50% від зобов’язань. У разі дефолту лізингоодержувача лізингова компанія звертається в USAID по компенсацією гарантованих сум.

Разова комісія при отриманні гарантії становить в середньому 1,5% від максимальної суми гарантованих зобов’язань. Раз на півроку потрібно платити регулярну комісію – близько 1,5% від суми використаних гарантій.

Іван Вишневський пояснив, що надання гарантій дозволить лізинговим компаніям Надавати фінансування новим категоріям бізнесу (наприклад, yадавати в лізинг медичне обладнання), співпрацювати з компаніями, які вважаються
рісковими, а також укладати лізингові договори на більш тривалі терміни. В USAID попереджають, що в разі низької «вибірки» гарантій, програма надання гарантій може бути достроково припинена.

З 2002 року DСA-гарантії в Україні отримували банки «Надра» на суму $ 6 млн (частка використаної гарантії – 62,38%), «Львів» – на $ 8190000 грн (19,19%), ПроКредит Банк на $ 9, 29 млн (28,6%), а також 5 кредитних спілок – на $ 2 млн.

Іван Вишневський зазначив, що договори з кредитними спілками були розірвані, в тому числі, тому що вибірка гарантій по кредитах була на рівні всього 5,98%.

 

https://finclub.net/news/ukrainskie-lizingovye-kompanii-poluchat-garantii-ssha.html