Що стоїть за ініціативою Уряду – запустити лізинг нерухомості

Житло для українських військових: уряд пропонує оренду

Український уряд хоче надавати військовим житло в оренду з правом викупу. Військовослужбовці наполягають на прозорому розподілі квартир, а забудовники попереджають про обмежені права покупців.

Нестача доступного житла і надалі гостро стоїть для військових. Нескінчені скандали останніх років із квартирами та земельними ділянками для військових і учасників АТО у Миколаєві, Житомирі та інших регіонах наочно продемонстрували масштаби проблеми. Кабмін України тепер пропонує новий підхід: днями він повідомив про постанову, якою запроваджується проект із надання житла в лізинг – оренду з правом поступового викупу. Відповідатиме за нього Державна іпотечна установа (ДІУ), в якій DW розповіли, що йдеться перш за все про забезпечення таким житлом військових-учасників конфлікту на Донбасі. “ДІУ запускає пілотний проект із забезпечення житлом на умовах фінансового лізингу військовослужбовців, учасників антитерористичної операції – киян. Так само відправлені пропозиції мерам Одеси і Дніпра про підключення до проекту”, – розповіли DW в ДІУ.

Загалом планується профінансувати будівництво 1,4 мільйона квадратних метрів житла, що дозволить забезпечити квартирами понад 30,4 тисяч сімей. Для цього ДІУ залучить на зовнішніх ринках близько 500 мільйонів доларів. Перелік громадян, які претендують на поліпшення житлових умов будуть формувати міністерства і органи самоврядування. Військові, які куплять житло за такою програмою, сплачуватимуть до 15,3 відсотка річних.

Оренда з викупом

Покупці такого житла будут орендувати його, поступово виплачуючи усю вартість. В ДІУ розрахували, що при купівлі в лізинг на 20 років квартири площею 50 квадратних метрів в місяць щомісячний платіж становитиме 8,5 тисячі гривень і поступово буде зменшуватися. Згідно з даними ріелторів, ціна оренди такої квартири в Києві зараз починається від шести тисяч гривень.

Проте при лізингу квартира переходить у власність покупця, тоді як за звичайної оренди за 15 років виплачується повна ціна квартири, але орендар не стає її власником.

Військові наполягають на тому, щоб участь в цій програмі могли взяти усі бажаючі. “Головна умова, щоб це житло виділялося прозоро, і щоб усі бажаючі могли купити таке житло. Також важливо, щоб така нерухомість пропонувалось по адекватних ринкових цінах“, – говорить в бесіді з DW голова Спілки учасників АТО України Ярослав Козлов.

При купівлі житла за такою схемою покупці не матимуть проблем, якщо не зможуть сплачувати щомісячні платежі. Квартира не є заставою, тому її можна буде повернути у будь-який момент і просто виїхати. “При одержанні квартири у лізинг не потрібно вносити перший платіж, як при кредиті. Тобто, відсутні кредит та застава і пов’язані з цим ризики. Окрім цього, ДІУ обіцяє передавати житло в лізинг в стані, повністю придатному для проживання“, – говорить DW виконавчий директор Конфедерації будівельників України Віталій Грусевич.

Проблеми оренди

Така програма може стати альтернативою іпотечному кредитуванню, яке зараз майже заморожене. За даними Нацбанку України, торік банки видали нових кредитів лише на 736 мільйонів гривень, тоді як, наприклад, в докризовому 2008 році таких позик було видано на 48 мільярдів гривень. Крім того, ставки за іпотекою зараз стартують з 20 відсотків. Але фінансисти все одно визнають, що запропонована державою вартість купівлі житла у 15,3 відсотка є дуже високою. “Звичайно, такі ставки є дуже високими в порівнянні зі ставками за іпотечними кредитами в країнах Західної Європи та США. Там процентні ставки становлять 3-5 відсотків річних в залежності від кредитного рейтингу позичальника“, – говорить DW начальник відділу розвитку операцій роздрібного та малого бізнесу Індустріалбанку Костянтин Варнін.

Також експерти застерігають від того, що покупці лізингового житла матимуть обмежені права, доки не сплатять всі платежі. “Цей механізм відрізняється тим, що власником житла до його повного викупу буде виступати лізингодавець. А покупець допоки не сплатить всі платежі матиме лише права аналогічні з правами орендаря квартири, – говорить Віталій Грусевич. – Людина, що придбала житло в лізинг, має погоджувати всі процедури стосовно житла в тому числі – поліпшення, з його власником“. Також проблеми можуть виникати під час реєстрації мешканців, його успадкування або передачі в оренду іншим.

Забудовники говорять, що для них ця програма є досить ризикованою, оскільки вони не отримають одразу “живі гроші” за продану нерухомість. “Фактично, із забудовниками будуть розплачуватися цінними паперами. Будівельний бізнес вимагає великого обсягу оборотних коштів, тому така “схема” малоприваблива для більшості девелоперів“, – коментує DW заступник генерального директора із розвитку та маркетингу будівельної компанії “ТММ” Олексій Говорун.

Державний досвід доступного житла

В Україні вже існує кілька державних програм забезпечення громадян житлом на доступніших умовах. Вони передбачають часткову компенсацію вартості житла з боку держави (30 відсотків) або ставки за іпотечним кредиту. Проте результати цих програм не дуже вражают – за даними Держфонду сприяння молодіжному житловому будівництву, за весь час ними змогли скористатися лише близько 37,9 тисяч сімей. При цьому, на деякі програми в держбюджеті на цей рік взагалі не закладене фінансування. Активніше розвивається державна програма фінансування доступного житла на селі. Згідно з даними Мінрегіонбуду, на цей рік для реалізації програми в державного та місцевих бюджетах закладено більше 110 мільйонів гривень. Цього року за програмою завершили будівництво 436 будинків. Також учасники бойових дій мають право на першочергове отримання земельних ділянок.

Учасники державних програм визнають, що отримати таке фінансування від держави досить складно, а пропозиція обмежена. “Хотіли отримати ділянку землі, на яку маємо право за законом. Але в Київській області нам пропонували тільки землю в чистому полі, де взагалі немає нічого, навіть дороги, не говорячи вже про комунікації, – розповіла DW киянка Євгенія, чоловік якої зараз у зоні АТО. – Врешті-решт, ми вирішили взяти ділянку в Полтавській області, де вибір кращий, тому що інакше довелось би вкладати неймовірну суму”.

Джерело DW