Рада прийняла за основу законопроект про розділення повноважень Нацкомфінпослуг між НБУ та НКЦПФР з пакета МВФ

Верховна Рада України проголосувала в першому читанні законопроект, що передбачає ліквідацію Національної комісії, що здійснює держрегулювання у сфері ринків фінансових послуг (Нацкомфінпослуг), та передання її функцій Національного банку України та Нацкомісії з цінних паперів і фондового ринку (НКЦПФР).
За відповідний проект №2413-а “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо консолідації функцій державного регулювання ринків фінансових послуг” на засіданні парламенту в четвер проголосували без його обговорення 235 народних депутатів.
Спікер Андрій Парубій спочатку поставив документ на рейтингове голосування для прийняття в цілому, зазначивши, що він входити до переліку законопроектів, затвердження яких надаст можливість Україні отримати черговий транш кредиту Міжнародного валютного фонду (МВФ, однак таку пропозицію підтримали лише 210 депутатів.
Представники фракції “Народний фронт” пояснили, що готові голосувати за законопроект лише в першому читанні, оскільки він потребує деякого доопрацювання. Прем’єр-міністр Володимир Гройсман. який прибув до Ради для підтримки “пакета МВФ” не заперечував проти такої пропозиції.
Як повідомлялося, цей законопроект про розділення Нацкомфінпослуг між НБУ та НКЦПФР розглядався ще наприкінці минулого року, після чого неодноразово робилися спроби проголосувати його, проте всі вони завершувалися безрезультатно.
Документ передбачає, що нагляд і регулювання ринку страхових, лізингових та факторингових компаній, кредитних спілок, бюро кредитних історій, ломбардів та інших фінансових компаній перейдуть до НБУ, тоді як НКЦПФР займеться регулюванням недержавних пенсійних фондів і фондів фінансування будівництва, а також фондів операцій з нерухомістю. За даними Нацкомфінпослуг, до сфери її відповідальності належить близько 2,5 тис. фінансових установ.
Крім того, законопроекти передбачають скасування закону “Про іпотечне кредитування, операції з консолідованим іпотечним боргом та іпотечні сертифікати” та декрету Кабінету Міністрів “Про довірчі товариства” з метою усунення надмірного регулювання.