Частка лізингу та кредитування на авторинку залишиться стабільною до кінця року

У I кварталі 2014 року частка профінансованих автомобілів на українському автомобільному ринку зросла порівняно з аналогічним періодом минулого року. Так, сегмент кредитування збільшився на 0,9, сегмент лізингу – на 1,1%. При цьому в цілому ринок нових авто показав суттєве зниження обсягів продажів.

За підсумками роботи в I кварталі 2014 року Porsche Finance Group (PFG) посідає дев’яте місце серед основних гравців ринку кредитування в Україні з часткою 4,15% (згідно з дослідженнями «СК «ВУСО»). Минулого року цей показник був вищим: за даними аналітичного відділу «Альфа-Банку», 2013 рік компанія закінчила з часткою ринку 7,9%. Таке зниження в PFG пояснюють просто: попри те, що ставки кредитування у них одні з найнижчих на ринку (10,5%), – фінансування здійснюється у гривні відповідно до курсу іноземної валюти, а це служить головним фактором, який утримує клієнтів від купівлі.

«У зв’язку з нестабільною ситуацією в країні клієнти почали купувати автомобілі з великою обережністю. До того ж, після різкої девальвації національної валюти такі бренди, як Volkswagen, Audi і SEAT, ціни на які прив’язані до курсу, значно подорожчали. За нинішніх умов клієнти побоюються здійснювати покупки, пов’язані з фінансуванням, тим паче – не в національній валюті. Тому одним із пріоритетів для себе ми визначили фінансування в гривні», – говорить Йозеф Граф, директор Porsche Finance Group.

За його словами, одним із найважливіших напрямків розвитку компанії також є послуга Fleet Service та спеціальні пропозиції на автомобілі моделей fleet. «Зазначений концепт дає безліч переваг організаціям, які купують авто fleet-моделей. Це привілеї в обслуговуванні в дилерських центрах, індивідуальна система платежів, і низка інших бонусів. Для великого бізнесу, який давно зрозумів вигоду оперативного лізингу, це дуже зручно», – пояснює Йозеф Граф.

Крім того, щоб посилити позиції на ринку і надати клієнтам додаткові переваги при купівлі авто з фінансуванням, у PFG планують особливу увагу приділити подальшому розвитку послуг страхування. Так, планується впровадження моделі прямого врегулювання страхових випадків для всіх клієнтів офіційних дилерів Volkswagen, Audi і SEAT в Україні, а також підвищення частки продажів додаткового страхового продукту GAP. Цей продукт забезпечує повну або часткову компенсацію різниці між витратами на придбання нового автомобіля і залишковою вартістю авто на момент його знищення чи крадіжки.

«Зараз на ринку спостерігається загальне падіння не тільки обсягів фінансування, а й продажів у цілому. Це нормально в умовах нестабільності і ми до цього готові. Гадаю, можна прогнозувати кількість продажів по ринку в обсязі 110–130 тис. авто. Крім того, сегменти лізингу та кредитування на тлі загального зниження обсягів продажів, скоріше за все, утримають свої позиції», – підкреслив Йозеф Граф.

Довідка про Porsche Finance Group:
Porsche Finance Group представлена в Україні компаніями «Порше Лізинг Україна», «Порше Мобіліті» та «Порше Страхове Агентство». Вони є власністю австрійського «Порше Банку», який, у свою чергу, належить «Порше Холдингу» (концерн Volkswagen). В Україні Porsche Finance Group надає наступні послуги клієнтам офіційних дилерів Volkswagen, Audi, Seat і Porsche: фінансовий, оперативний лізинг, кредитування, управління автопарками, посередництво при страхуванні автомобілів, придбаних з фінансуванням або за готівку.