Фінансовий лізинг, як новий інструмент для кредитування житла, планує запустити Міністерство Фінансів України

Уже найближчим часом Міністерство анонсує запуск нової державної компанії Укфінжитло, яка пропонуватиме додаткові продукти, зокрема і фінансовий лізинг, для осіб, що отримують зарплату з бюджету: вчителі, медики, військовослужбовці, поліцейські, рятувальники. Фінлізинг під 5% дасть можливість працівникам бюджетної сфери, які отримують зарплати нижче ринкової, отримати пільгове житло.

Заступник міністра фінансів з питань євроатлантичної інтеграції Юрій Драганчук повідомив «Укрінформ», що невдовзі запустять уже перші іпотечні договори фінансового лізингу.

Житло у фінансовий лізинг надаватимуть на умовах нульового першого внеску та під 5% річних. Очікується, що ставка за лізингом в межах 5% річних дасть можливість скористатися нею максимально широкому колу громадян. 

Умови, що дають право громадянам на отримання житла у фінансовий лізинг визначені постановою Кабміну “Про затвердження Умов забезпечення приватним акціонерним товариством “Українська фінансова житлова компанія” громадян України житлом”. Нормативна площа для фінлізингу – не більш 21 м² на кожного члена сім’ї та додатково 10.5 м² на родину, але загалом не більш 94.5 м². Вимоги щодо об’єкта житлової нерухомості, який передається у фінансовий лізинг – має перебувати в експлуатації не довше 20 років, або реконструкцію якого здійснено не раніше, ніж за 10 років до укладання договору.