Звіт про стан лізингового ринку України

28 вересня 2018 року проект USAID Трансформація фінансового сектору презентував звіт: ЛІЗИНГОВА ГАЛУЗЬ В УКРАЇНІ: ТЕНДЕНЦІЇ ТА РЕКОМЕНДАЦІЇ ДЛЯ ЗРОСТАННЯ.

Завантажити повний текст звіту >>

РЕЗЮМЕ

Економічна нестабільність минулих років вплинула не лише на темпи розвитку України, але й на лізингову галузь в тому числі.

Ринок лізингу повільно відновлюється після різкого зменшення кількості лізингових угод на 42% у 2015 році. На початку 2017 року кількість нових укладених договорів збільшилася в 2,2 рази, а обсяг усіх договорів сягнув 12,8 млрд грн станом на 1 січня 2018 року.

Проте ще зарано говорити про відновлення ринку. Чисельність поточних договорів є набагато нижчою за попередні показники. На початку 2018 року кількість лізингових договорів становила 50% від рівня 2013 року, тоді як загальна вартість цих договорів зменшилася втричі. Аналогічна ситуація з обсягом нового бізнесу: у 2013 році укладено 11 тисяч договорів на суму 3,947 млрд дол. США порівняно з 7 752 договорами на суму 462 млн дол. США в 2017 році:

  • Переважна більшість лізингоотримувачів (90%) є юридичними особами. Приблизно 70% активних клієнтів лізингу – це МСП.
  • Лізингові угоди укладаються в гривнях без прив’язки або з прив’язкою до долара чи євро. Процентні ставки за лізинговими угодами в гривні становлять 25-30%, а у лізингових угодах, які мають прив’язку до долара, процентна ставка в середньому становить 10-12%, за винятком спеціальних пропозицій за дилерськими програмами.
  • Що стосується тривалості лізингових угод, то для більшості з них строк дії становить від 2-х до 5-ти років (55,4% від загальної суми контрактів). Деякі державні компанії укладають договори лізингу строком на 10 років, але таких випадків – незначна кількість (2,7% від загальної суми).

В Україні для ведення лізингових операцій небанківські фінансові установи зобов’язані отримати ліцензію Нацкомфінпослуг, тоді як банки мають право здійснювати фінансовий лізинг на підставі банківської ліцензії Національного банку України. Переважна більшість операцій на ринку лізингу це фінансовий лізинг. В той же час, для надання послуг з оперативного лізингу ліцензія не потрібна, і така діяльність не регулюється. Оперативний лізинг сконцентрований, в основному, в автомобільному секторі.

Станом на початок 2018 року 551 установа мала право на надання послуг з фінансового лізингу (зокрема 280 фінансових компаній, 88 банків та 183 юридичні особи, які не є фінансовими установами). Більшість фінансових компаній зареєстровані в Державному реєстрі фінансових установ, який веде Нацкомфінпослуг, для здійснення факторингових та лізингових операцій, проте насправді вони не займаються лізинговою діяльністю.

За даними Українського об’єднання лізингодавців (УОЛ), станом на грудень 2017 року було близько 40 активних лізингових компаній, та лише деякі з них укладали нові договори. Близько 70% нового бізнесу лізингового ринку в Україні формують 16 членів УОЛ. У середньому, авансовий платіж коливається в діапазоні від 20% до 40%, і спостерігається тенденція поступового зменшення необхідної суми.

Характеризуючи ринок лізингу в Україні за предметами лізингу, 61% становлять транспортні засоби (легкові та вантажні автомобілі), 19% – сільськогосподарська техніка (50% трактори, 25% зернозбиральні комбайни і 25% оброблювальна техніка) та 19% – інші види техніки, як-от у сфері будівництва, промислового устаткування та нерухомості.

Основними стримуючими факторами розвитку лізингової галузі в Україні є:

  •  Недостатня обізнаність компаній, МСП, представників влади та громадськості щодо переваг лізингу для фінансування розширення бізнесу.
  • Відсутність сприятливої юридичної та податкової бази для лізингу.
  • Брак внутрішнього та іноземного капіталу для лізингових компаній і відсутність програм, спрямованих на лізинг для МСП.
  • Недостатня інституційна спроможність асоціації, яка б мала потужніше представляти та захищати інтереси учасників і забезпечувати юридичну, нормативну, інформаційну, рекламну, професійну підготовку.
  • Відокремленість лізингової галузі від міжнародних тенденцій та напрацювань.

Згідно із звітом про стан розвитку лізингу в Світі, підготовленим компанією White Clarke Group, лізингова галузь останнім часом значно розширилася. Обсяг нового бізнесу (NBV) збільшився на 9,40 % з 1 005,30 млрд дол. США у 2015 році до 1 099,77 млрд дол. США у 2016 році. Лізинг є дуже важливим джерелом фінансування для багатьох компаній у всьому світі. Лізинг є особливо важливим для МСП. За даними Європейської комісії, він є важливим джерелом фінансування для 48% МСП у ЄС. У 2015 році учасники Leaseurope допомогли європейським підприємствам інвестувати в активи на суму понад 315 млрд євро, збільшивши загальний портфель угод до 755 млрд євро. Лізинг – це варіант фінансування, який використовують частіше, ніж традиційний банківський кредит.

Згадані вище іноземні приклади демонструють, що лізинг – привабливий та ефективний спосіб фінансових інвестицій у виробничі фонди. Україна може скористатися таким інструментом фінансування аби стимулювати економічне зростання та розвиток МСП.