Європейська Комісія розповіла українським можновладцям про важливість лізингу

Семінар Європейської Комісії ТАІЕХ

24-25 травня в Києві відбувся семінар проекту технічної допомоги ТАІЕХ, який мав на меті донести до українських державних інститутів та учасників ринків кращу практику ведення лізингової діяльності у Європі. Доповідачами були: представник Нацбанку Болгарії Калінка Дімітрова, представник фінансового Регулятора Хорватії Катаріна Роттер, професор права Італійського університету Антоніо Бландіні та професор Центральноєвропейського університету Тібор Таджіті.

Експерти зробили ґрунтовні доповіді щодо різних типів лізингу, специфіки їх регуляції в країнах Євросоюзу, особливостей різних типів споживачів, методах захисту прав лізингодавця та лізингоотримувача, а також щодо заходів попередження шахрайства. Також кожен з доповідачів наголошував на надзвичайній важливості даного фінансового інструменту для оздоровлення, становлення та розвитку економіки будь-якої країни. 

Другий день семінару повністю був присвячений українському проекту Закону «Про фінансовий лізинг», який доповідачі та слухацька аудиторія ретельно проаналізували.Серед учасників семінару були представники Асоціації лізингодавців України, Нацкомфінпослуг, Національного банку України та інші зацікавлені сторони.
Доповідачі побажали українській стороні успіху в прийнятті нового Закону «Про фінансовий лізинг», відзначивши його сильні та слабкі сторони, надали цінні поради на друге читання. Найбільш активними опонентами експертами в дискусії про стан  нормативної бази України були представники юридичного Комітету Асоціації Ольга Ткаченко та Олексій Онищенко. Свої побажання щодо поліпшення українського нормативного поля вони також надішлють додатково.
Асоціація лізингодавців України висловлює велику подяку організаторам цього унікального семінару – проекту ТАЕІХ Єврокомісії та Національній Комісії з регулювання ринків фінансових послуг.