Лізингодавці вимагають втручання керівництва держави та правоохоронних органів у справу агрохолдингу «Мрія»

5 листопада в агентстві «УНІАН» відбулася прес-конференція Асоціації «Українське об’єднання лізингодавців» та провідних операторів лізингового ринку, присвячена наслідкам технічного дефолту агрохолдингу «Мрія». 

Окрім лізингових компаній (ОТП Лізинг, Райффайзен Лізинг Аваль та УніКредит Лізинг), в заході також взяли участь представники банківської індустрії – керівники ОТП Банку та Райффайзен Банк Аваль.
 Відзначивши, що безконтрольна криза гіганту сільськогосподарської індустрії невідворотньо спричинить падіння галузі та відтік інвестицій, учасники заходу закликали владу вжити термінових заходів щодо її врегулювання . 
Оператори ринку нагадали, що інвестиції, зроблені через лізинговий інструмент, в усьому світі вважаються найбільш захищеними, бо забезпечені самим предметом, переданим лізингоотримувачу у користування. В той же час в Україні реалізувати своє законне право на повернення об’єкту у випадку неплатежів, виявилося неможливим. І якщо недобросовісний клієнт захоче зловживати своїми правами, нехтуючи і законом і мораллю, як це відбувається у випадку з «Мрією», то всі державно-виконавчі процедури виявляються непридатними. 
Так, зазначений агрохолдинг, заборгувавши трьом лізинговим близько 60 мільйонів доларів, прикривається риторикою про важливість виробництва сільськогосподарської продукції у воєнний час та організовує «народний спротив» поверненню техніки, воліючи користуватися нею безоплатно. Держава спостерігає мовчки. 
Керівництво компанії Райффазен Лізинг Аваль ( Міхаль Спіхальский) та Райффайзен Банку Аваль (Володимир Лавренчук) , нагадали, що третина всієї техніки аграрного сектору, до якого традиційно було багато довіри, модернізована саме через лізинг. Але відтепер ситуація, очевидно зміниться на гірше, якщо не вдасться забрати техніку у неплатника, в якійсь розумній перспективі. В той же час вони висловили оптимістичні сподівання щодо можливості урегулювання конфлікту на найвищому рівні. 
Андрій Павлушин, гендиректор компанії «ОТП Лізинг» зазначив, що посилання на військовий час з боку боржника, не витримує ніякої критики. Бо є сільгоспкомпанії, як наприклад Бета-Агро-Інвест, які працюють фактично в зоні АТО, але виконують всі свої зобов’язання за лізинговими договорами, розраховуються за використовувану техніку. Тож це питання відповідальності власника та його турботи про свою репутацію. 
Керівник ОТП Банку Тамаш Хак-Ковач, апелюючи до вчорашньої заяви Президента Петра Порошенка про невідворотність європейського вектору для України, висловив переконання, що реалізація такого вектору можлива лише за умови, що суди, виконавча служба та правоохоронні органи почнуть працювати на європейських засадах. Тобто професійно і чесно. А блок-пости споруджуватимуться тільки для захисту від ворога, а не від власника та інвестора. 
Компанія УніКредит Лізинг, також передала техніку агрохолдингу «Мрія» і тепер потерпає від правого нігілізму клієнта, корупційних схем в судових та правоохоронних органах, недотримання процедур при виконавчих провадженнях. Гендиректор компанії Лариса Чернишова попереджає про можливу епідемію таких дефолтів і подальших банкрутств, у випадку невжиття заходів на загальнодержавному рівні до сьогоднішнього, найбільшого в аграрній галузі боржника України. Адже, якщо така поведінка дозволена лідеру, то прикладом неодмінно скористаються і рядові учасники ринку. Кредитори, на думку експерта, правомірно вимагають розслідування – бо винні повинні бути притягнуті до відповідальності, а збитки – відшкодовані. 
 На питання про можливе врегулювання ситуації зусиллями сьогоднішнього менеджменту «Мрії», учасники відреагували скептично. Адже до цього часу боржник весь час порушував досягнуті домовленості, а кожні поступки і компроміси використовував для висунення ще більш зухвалих умов. Таким чином довіра до нього повністю зруйнована, будь-які подальші переговори перетворюються на фарс. Агрохолдинг не прагне реального врегулювання, -переконані лізингодавці; в його діях, вочевидь, міститься шахрайство. 
Підводячи підсумки, директор Асоціації Марина Масіч, поінформувала журналістів, що лізингова спільнота просить керівництво держави та Генерального прокурора України невідкладно втрутитися в ситуацію, вжити перш за все термінових заходів до збереження майна агрохолдингу, до повернення техніки законним власникам, а також до розслідування можливих протиправних діянь з боку менеджменту чи акціонерів. Адже самопливний колапс найбільшого оператора, який він начеб-то самостійно «врегульовує» на свій розсуд, вже сьогодні спричиняє шкоду інвестиційній привабливості України, розчаровує нинішніх та відлякує потенційних інвесторів. 
Техніка ж, що повинна бути вилучена у неблагонадійного лізингоотримувача, запрацює в інших аграрних господарствах та холдингах України, там, де вона буде використовуватися більш ефективно та раціонально. 
Асоціація лізингодавців України
 Довідка: Асоціація «Українське об’єднання лізингодавців» зареєстрована у 2005 році. Це єдина організація в Україні, яка об’єднує юридичних осіб у сфері лізингу з метою захисту їх інтересів та репрезентує понад 80% лізингового ринку. Об’єднання є дійсним членом LEASEUROPE – Європейської федерації, до складу якої входять 45 національних лізингових асоціацій.